Annons

Tacka Lars-Åke för maten!

Borlänge Lars-Åke Hedlund trodde inte på kommunens idé. Istället ringde han själv en matleverantör för att fixa mat till hyresgästerna på Hagalundshuset.
Lars-Åke Hedlund, f d metallarbetare och aktiv i Hyresgästföreningen säkrade maten och gemenskapen på Hagalundsgården. Foto: LENA MATTSSON

Kommunen tyckte det var för dyrt att servera mat till de runt nittio hyresgästerna på Hagalundsgården. Istället föreslog man att hemtjänsten skulle köra ut matlådor en gång i veckan till dem som ville ha.

– Men då hade ju gemenskapen gått förlorad! Alla hade ätit sin uppvärmda mat i sina egna lägenheter och ingen hade haft någon att prata med, säger Lars-Åke.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Själv bor han och hans fru ett par kvarter bort men de brukar äta lunch på Hagalundsgården ett par gånger i veckan.

Annons

Varje dag finns minst två rätter att välja på och företaget Matlagarna tar hand om disken. När Hem & Hyra hälsar på står valet mellan fläskkarré och raggmunk med fläsk och redan klockan elva börjar hungriga hyresgäster att köa.

Priset är flera tior lägre än en dagens rätt nere på stan för dem som bor i huset. Och kaffe och kaka ingår.

Läs ocksåBesöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”

Lars-Åke var inte ensam om idén att anlita Matlagarna, ett familjeföretag i restaurangbranschen, även Britt Boström, hade samma tanke.

Annons

– Jag tycker det blivit bättre mat nu. Kommunen hade så mycket halvfärdigt och sådant som var lagat på annat håll, säger Lars-Åke innan han ställer sig i kön.

Läs också Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Asta, 83, kastade sig ut på 4000 meters höjd "Seniorhus" garanterar inte äldreanpassning - Anna-Lena, 80, tvingades kämpa med entrén

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.