Annons

Tar ut 132 miljoner i vinst – ”vi dubbelbeskattas”

Eskilstuna Kfasts hyresgäster ska under en sexårsperiod betala 132 miljoner för bostadssocialt arbete som bedrivs i Eskilstuna kommuns regi. Nu protesterar Hyresgästföreningen. "Dubbelbeskattning", anser ordföranden Tommy Holm.

Förra året gav Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, en extra utdelning till ägaren kommunen med 11 miljoner kronor.

Styrelsen beskriver i årsredovisningen utdelningen som ”försvarlig” utifrån bland annat konsolideringsbehov och förutsättningar att kunna genomföra nödvändiga investeringar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men enligt ett fullmäktigebeslut ska nu den så kallade värdeöverföringen fördubblas från och med i år.

Under perioden 2018-2013 ska Kfast årligen betala ut 22 miljoner kronor till kommunen i särskild utdelning. Pengarna ska i huvudsak användas till bostadssocialt arbete.

Hyresgästföreningen rasar mot det kommunala vinstuttaget.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Det är en orättvis beskattning av dem som bor i Kfasts lägenheter, säger Tommy Holm, ordförande för Hyresgästföreningen i Eskilstuna.

Han anser att Kfast borde få behålla pengarna för att kunna klara

Annons

renoveringsbehovet och samtidigt hålla nere hyrorna på en måttlig nivå.

Läs ocksåÖvikshem säljer 607 lägenheter till norrländska WesterlindTvå män skakar hand.

– När vi förhandlar om hyrorna är det nästan så de gråter när de målar upp en bild av hur stort renoveringsbehovet är i 60- och 70-talsområdena.

Är det inte bra att det satsas pengar på bostadssocialt arbete?

– Jo, de säger det. Men då ska det betalas via skatten. Alla som bor i Eskilstuna ska vara med och betala. Inte bara de som hyr sin bostad av Kfast.

I ett massutskick till 7 000 hyresgäster i Eskilstuna och Torshälla berättar Hyresgästföreningen hur man ser på kommunens vinstuttag. Samtidigt har man dragit igång en namninsamling mot värdeöverföringen.

– Hittills är det ungefär 1 000 personer som skrivit på. Och det är inte bara hyresgäster som anser att det här är fel. Det finns även villaägare och bostadsrättsinnehavare som backar upp oss och tycker det är orättvist, säger Tommy Holm.

Namnlistorna ska efter årsskiftet överlämnas till de ansvariga politikerna i Eskilstuna kommun i samband med en manifestation.

Annons

Kfast kommenterar Hyresgästföreningens utspel på bolagets hemsida.

Företagsledningen skriver att kommunen som ägare har rätt att ta ut utdelning ur bolaget om det sker för vissa ändamål, exempelvis bostadssocialt arbete.

Förra året betalades en stor del av utdelningen från reavinster som gjordes vid försäljningar av fastigheter, framhåller ledningen.

Det är annars inte bara från uthyrningen av lägenheter pengarna till den årliga utdelningen tas. Affärsområdena kommunala lokaler och samhällsfastigheter är också med och betalar, påpekas det.

Kfast skriver också att företaget har jämförelsevis låga hyror.

Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.