Annons

Tog strid – fick tillbaka 15 000 för kall lägenhet

Södertälje Hon blev erbjuden 3 000 kronor men sade nej. Efter att ha stått på sig fick Anna Planting Gyllenbåga 15 000 kronor av Akelius för att hon frös på grund av trasig balkongdörr.

– Jag ska köpa lego för pengarna eller åka till något varmt land där jag slipper frysa. Jag har frusit så det räcker för tio år, säger Anna Planting Gyllenbåga.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Anna Planting Gyllenbåga fick vänta länge på att Akelius skulle byta ut hennes otäta balkongdörr. En stor glipa i dörren gjorde att hon tidvis hade kallt och frös i lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Därefter lovade Akelius att kompensera henne för problemen. Men när bolaget meddelade att hon kommer att få 3 164 kronor blev hon missnöjd.

– När jag såg en tabell om hur mycket man har rätt till i kompensation så kändes inte 3 164 kronor rätt. Det kändes som att de inte trodde jag visste hur mycket man ska få och försökte sig på en fuling.

Annons

Hon gjorde efterforskningar, läste artiklar och kom fram till att hon skulle kräva att få tillbaka 50 procent av hyran i tre månader då det var kallt i lägenheten, totalt 15 820 kronor. Svaret från Akelius:

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– De sade ja, under förutsättning att jag inte gick till Hyresnämnden. Nu känns det som jag fått upprättelse. Jag är väldigt nöjd över att de tagit mig på allvar, säger hon.

Vad var det som fick dig att stå på dig och hota med att gå till Hyresnämnden? 

Annons

– Jag såg att Akelius gjorde stor vinst och då tyckte jag inte att man ska hålla på och tjafsa om sådana här summor.

Läs ocksåÄldre kvinna täcker fönstren med madrasser mot kylan – lever i mörker: "Riskerar frysa ihjäl"Kvinnan täckte fönstren för att slippa frysa. OBS! Bilden föreställer inte kvinnan.

Henrik Källåker, chef Akelius region Stockholm, skriver i ett mejl att han inte vill kommentera enskilda ärenden.

Läs också Kall lägenhet? Känsliga grupper har rätt till ett varmare hem Ingierdh fryser varje dag av kalldrag: "Det är sprickor i väggarna överallt" Åtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.