HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tryggare när hyreslägenhet blev bytesrätt

Nyheter ​Det har blivit snyggare och tryggare sedan hyresrätterna blev bostadsrätter. Det tycker i alla fall de som styr bostadsrättsföreningarna i dag. Enda problemet är att få folk att ställa upp i styrelsen.
Under åren 1999 till 2004 fick hyresgäster i de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm erbjudande att köpa sina fastigheter. På så sätt bildades 301 nya bostadsrättsföreningar.
Ordförandena i dessa bostadsrättsföreningar är mycket nöjda med hur det har blivit. Det visar en enkätundersökning som har genomförts av Stockholms stads utrednings- och statistikkontor, Usk.
Ordförandena bedömer bland annat att föreningen har investerat mer i att förbättra fastigheten än vad de allmännyttiga bostadsbolagen skulle ha gjort. 70 procent har till exempel satsat mycket på ventilation, uppvärmning, gården och planteringar. Ekonomin ser också bra ut, enligt de allra flesta.
Även mjukare värden, som grannkontakter, trygghet och trivsel får toppbetyg av ordförandena. Cirka hälften anser att detta har förändrats till det bättre efter ombildningen.
Ändå är det svårt att få medlemmarna engagerade och att rekrytera folk till styrelserna och det är svårare ju större föreningen är, enligt enkätsvaren. Hälften uppger också att omflyttningen har varit stor sedan ombildningen.
När försäljningarna genomfördes valde cirka 15 procent av de boende att bo kvar som hyresgäster. Nu har ungefär en tredjedel av hyresrätterna försvunnit och lägenheterna har sålts som bostadsrätter i stället. Av de föreningar som har hyresrätter kvar tycker 83 procent att det fungerar bra, men några beskriver problem med krävande eller störande hyresgäster, bland annat.
Usk har tidigare frågat de kvarvarande hyresgästerna om deras erfarenheter. Bland dem tyckte nästan hälften att det hade blivit sämre efter ombildningen. Bland annat var de missnöjda med boinflytandet, skötseln och grannkontakterna.
Undersökningarna ingår i en stor utvärdering av de omfattande ombildningarna i Stockholms stad. Även flyttmönster och boendeprofiler ska undersökas och tanken är att få en bild av de långsiktiga effekterna av att hyresrätter blir bostadsrätter.
 

Läs också Han blir ny vd för Uppsalahem Fagersta startar kommunalt bostadsbolag Budget klubbad i Göteborg – siffermål för ombildning struket SD och M vill sälja delar av Bjuvsbostäder – styrelsen protesterar Så många kommuner saknar bostadsförmedling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.