HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tvångsförvaltning hotar Skaraborgsvärd

Mariestad/Tibro PL Fastigheter i Mariestad och Tibro struntar i underhållet och förvaltaren är dömd för flera brott mot hyresgäster. I dag begär Hyresgästföreningen tvångsförvaltning.
Foto: Minna Ulin
, , , , , ,

– Vi utgår ifrån att hyresnämnden beslutar om en tvångsförvaltning, för oss är det bara en tidsfråga, säger Britt-Marie Hesselbom, jurist på Hyresgästföreningen, som biträder sin kollega Lena Walther i ärendet.

Föreningens ansökan består av en mängd besvärande bevis. Enligt ansökan har de sex fastigheterna i Mariestad och Tibro ett eftersatt underhåll sedan lång tid tillbaka. Under en besiktning i mars vittnade ett flertal hyresgäster om svårigheterna med att få fel åtgärdade. De berättade också om kyliga bostäder, dragiga fönster, problem med mögel och fukt … Och att det inte hjälper att felanmäla, brister åtgärdas ändå inte.

Läs ocksåHyra lägenhet "för att koppla av” inte skäl nog för att få behålla den

Förvaltaren är dömd för misshandel och stöld. Brotten begicks bland annat mot hyresgäster, vilket tydligt visar att förvaltaren inte är lämplig enligt Hyresgästföreningens ansökan. Skrivelsen till hyresnämnden säger också att det i dag inte förekommer någon fastighetsförvaltning alls och att förvaltaren har gjort sig oanträffbar.

Hyresgästföreningen vill att fastigheterna tvångsförvaltas i fem år. Dessutom vill föreningen att hyresnämnden fattar ett interimistiskt beslut, alltså ett tillfälligt beslut som gäller till dess att nämnden hinner ha en sedvanlig förhandling där även fastighetsägaren får komma till tals.

Det är inte särskilt vanligt att nämnden fattar beslut på handlingarna, enligt Britt-Marie Hesselbom. I fallet med PL Fastigheter anser Hyresgästföreningen att kravet är motiverat, eftersom det finns stora brister i förvaltningen och även annat som talar mot fastighetsägaren.

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Vad gäller för hyresgästerna nu?
– För dem är det bara att vänta. Förhoppningsvis blir det inte så länge, säger Britt-Marie Hesselbom.

Läs också Betalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta Urinlukt och ylande hundar kan kosta kontraktet Miljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.