HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tvingade kvinna att sälja sex – förlorar kontraktet

Göteborg Människohandeln pågick mitt framför näsan på grannarna, i en vanlig trea på Meteorgatan i Göteborg. Nu mister den ansvariga hyresgästen sitt kontrakt. Göteborgspolisen får in liknande tips flera gånger i veckan.
Foto: Rikard Ljungqvist

Den unga kvinnan kom till Göteborg förra vintern. Här fick hon bo hos landsmän, ett par i 40-årsåldern, i deras lägenhet på Meteorgatan i Bergsjön.

Paret tvingade henne att sälja sex till olika kunder, bland annat i hyreshusets källare, och lämna ifrån sig pengarna. Summorna noterades i en röd anteckningsbok som förvarades i lägenheten.

Läs ocksåHade bordell i sin lägenhetTittöga i lägenhetsdörr

På bara några månader ska kvinnan ha dragit in åtminstone 50 000 kronor till paret. Verksamheten avslöjades till slut av polis. Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand skulle senare kalla handeln för ”ett hänsynslöst utnyttjande” i sin gärningsbeskrivning då fallet nådde rättssalen.

Paret dömdes för människohandel till skadestånd och 3,5 års fängelse var. De utvisas också i tio år.

Det långa straffet leder i sin tur  till att hyreskontraktet ryker. Med så lång frånvaro kan man inte längre anses behöva sin bostad, resonerar parets hyresvärd. Och hyresnämnden håller i detta fall med, även om ett fängelsestraff inte alltid är skäl nog för uppsägning.

Läs ocksåSexköp i lägenheter – han jobbar mot det

Mannen, som är den som stått på kontraktet, bedöms inte längre ha behov av den aktuella lägenheten. Därmed får värden lov att hyra ut trean till andra i kön.

Människohandel och prostitution i vanliga hyreshus är inget ovanligt i Göteborg. Det vet kriminalinspektör Stefan Adamsson på polisens människohandelsgrupp.

– Det kommer in flera tips i veckan, varenda vecka, säger han.

Läs ocksåLägenhetsbordell avslöjades – nu riskerar hyresgästen att vräkas

Som granne bör man gå på sin magkänsla, tycker Stefan Adamsson.

– Var vaksam på förändringar. Står det verkligen rätt till? Misstänker man prostitution ska man givetvis tipsa polisen. Man kan vara anonym.

Läs också Anna tvingades sälja sig till värden – för att familjen inte skulle vräkas Kvinnorna sålde sex för 2,9 miljoner – hann knappt äta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.