Annons

Tvingade kvinna att sälja sex – förlorar kontraktet

Göteborg Människohandeln pågick mitt framför näsan på grannarna, i en vanlig trea på Meteorgatan i Göteborg. Nu mister den ansvariga hyresgästen sitt kontrakt. Göteborgspolisen får in liknande tips flera gånger i veckan.
Foto: Rikard Ljungqvist

Den unga kvinnan kom till Göteborg förra vintern. Här fick hon bo hos landsmän, ett par i 40-årsåldern, i deras lägenhet på Meteorgatan i Bergsjön.

Paret tvingade henne att sälja sex till olika kunder, bland annat i hyreshusets källare, och lämna ifrån sig pengarna. Summorna noterades i en röd anteckningsbok som förvarades i lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På bara några månader ska kvinnan ha dragit in åtminstone 50 000 kronor till paret. Verksamheten avslöjades till slut av polis. Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand skulle senare kalla handeln för ”ett hänsynslöst utnyttjande” i sin gärningsbeskrivning då fallet nådde rättssalen.

Paret dömdes för människohandel till skadestånd och 3,5 års fängelse var. De utvisas också i tio år.

Annons

Det långa straffet leder i sin tur  till att hyreskontraktet ryker. Med så lång frånvaro kan man inte längre anses behöva sin bostad, resonerar parets hyresvärd. Och hyresnämnden håller i detta fall med, även om ett fängelsestraff inte alltid är skäl nog för uppsägning.

Läs ocksåHade bordell i sin lägenhetTittöga i lägenhetsdörr

Mannen, som är den som stått på kontraktet, bedöms inte längre ha behov av den aktuella lägenheten. Därmed får värden lov att hyra ut trean till andra i kön.

Människohandel och prostitution i vanliga hyreshus är inget ovanligt i Göteborg. Det vet kriminalinspektör Stefan Adamsson på polisens människohandelsgrupp.

– Det kommer in flera tips i veckan, varenda vecka, säger han.

Annons
Läs ocksåSexköp i lägenheter – han jobbar mot det

Som granne bör man gå på sin magkänsla, tycker Stefan Adamsson.

– Var vaksam på förändringar. Står det verkligen rätt till? Misstänker man prostitution ska man givetvis tipsa polisen. Man kan vara anonym.

Läs också Lägenhetsbordell avslöjades – nu riskerar hyresgästen att vräkas Hyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt” Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.