HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sexköp i lägenheter – han jobbar mot det

Helsingborg Hotellen har lyckats stänga ute sexköparna. Istället har de börjat använda hyreslägenheter. I Helsingborg jobbar polisen och andra på bred front för att bekämpa det.
Foto: Ossian Sandin
"Kvinnorna kommer ofta från Östeuropa eller Afrika, det är en modern form av slaveri", säger polisinspektör Mathias Lööw.

– Det är en skrämmande bild, att det är så pass vanligt hade vi inte anat. Ju djupare vi gräver desto mer är det, säger polisinspektör Mathias Lööw.
Sedan ett drygt år tillbaka arbetar Helsingborgspolisen kontinuerligt och riktat mot sexköp i staden. För ett år sedan startades också ett samarbete med Frälsningsarmén, socialtjänsten och stadens hotellgrupp för att på bred front bekämpa prostitution och människohandel. Arbetet har varit lyckat. Så lyckat att prostitutionen nu till stor del upphört runtom på stadens hotell. Men hallickarna och sexköparna  har anpassat sig. Istället för att boka hotell ser Mathias Lööw att man nu utnyttjar alltifrån lägenheter ute i bostadsområdena till allmännyttans övernattningslägenheter. Det senare har upptäckts vid två tillfällen, ett i december i fjol och ett i våras. Tipsen kom från Helsingborgshem som hade anslutit sig till nätverket och börjat ana oråd.
– Vi är medvetna om problemet och försöker vara observanta, säger Karin Gjörtler som är chef för affärsstöd på bolaget.

En man i sjuttio-årsåldern erkände att han försökt köpa sex men mannen som hade bokat lägenheten gick fri. Misstankarna om att han agerat hallick kunde aldrig styrkas och när Helsingborgshem senare försökte vräka honom gick de bet.
– Vi tyckte det var viktigt att markera moraliskt även om vi visste att vi inte hade lagstiftningen på vår sida, säger Karin Gjörtler.
Det andra vräkningsärendet drogs tillbaka då Helsingborgshem sålde fastigheten och den ägaren inte ville driva ärendet vidare.
För att få bukt med prostitutionen ute i bostadsområdena är det a och o att hyresvärdarna är med på banan, enligt Mathias Lööw. Ju mer engagerade de är, desto bättre är de på att upptäcka avvikande beteenden.
– Tillåts en viss typ av brott drar det till sig andra och skapar oro.

Läs ocksåHyresgäster störs av sexköpare

En hyresgäst som själv fick erfara att bo granne med en lägenhet som användes för prostitution är Axel Nilsson, som nyligen flyttade från ett hyreshus i en mellanskånsk kommun. ”Gubbarna” kom och gick och ibland hämtades tjejerna och kördes iväg, berättar han.
– Vårt fönster var precis ovanför så vi kunde höra hur de snackade snusk. Det var väldigt tragiskt, båda höll på med alla möjliga droger.
Men även om polisen skulle lyckas få undan brottsligheten från bostadsområdena, tror inte Mathias Lööw att problemet kommer att upphöra.
– I dag försöker vi klippa ned ogräset i markhöjd, hyresgäster ska inte vara oroliga för vem de möter i trappuppgången. Men det krävs betydligt mer för att också klippa roten. Som det ser ut i dag är polisen inte dimensionerad för det.

Läs också Övernattningslägenheter användes för prostitution Strålkastare lyste in i Anettes sovrum: "Fruktansvärt" Viola och Anitha har bott ett halvt sekel på samma adress Mats pub är hans hemliga krypin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.