HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Upphävd tvångsförvaltning välkomnas av hyresgäster

Göteborg Hyresgästerna på Bangatan 10 har väntat länge på en fungerande värd. Nu får de en ny chans, då ägarens döttrar tar över driften.
Daniel och Emma Högberg med dottern Daphne.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Daniel och Emma Högberg tycker att den avslutade tvångsförvaltningen är goda nyheter. Listan på brister kan göras lång, och hyrorna har inte höjts sedan 2012. Högbergs har inget emot en högre månadskostnad så länge det innebär att boendet blir bättre på sikt.

Hemma hos Emma och Daniel Högberg är vardagen annorlunda sedan dottern Daphne föddes i november. Samtidigt är mycket annat sig likt i tvåan på Bangatan i Göteborg. Daniel har bott i olika lägenheter i huset i över tjugo år, och har från första parkett sett hur det förfallit.

– Vi är trötta på att saker inte fungerar i huset, säger han.

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.

Det unika, men vanskötta, huset vid Stigbergstorget har varit tvångsförvaltat sedan 2014. Daniel och Emma har ofta gardinerna fördragna för att mota drag från englasfönstren – ett fönsterbyte står högt på önskelistan.

De har själva satt in varmvattenberedare och elelement. Och det var först när Familjebostäder tog över förvaltningen som familjen fick hjälp med den rinnande toaletten – efter närmare femton år av vattenskval.

– Det har varit fantastiskt med Familjebostäder. Men de kan ju inte göra så mycket. De kan inte ta lån på huset eller någonting, och då blir det svårt, konstaterar Emma.

Läs ocksåPitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

Därför är det goda nyheter att nya krafter nu tar över driften, resonerar paret. Listan på brister kan göras lång, och hyrorna har inte höjts sedan 2012. Högbergs har inget emot en högre månadskostnad så länge det innebär att boendet blir bättre på sikt.

–Vi vill inte ha någon lyxrenovering. Men många i huset som vill se det finnas i hundra år till kan mycket väl tänka sig att gå upp i hyra, om pengarna används att rusta upp för. Det är fortfarande otroligt billigt att bo här, säger Daniel.

LÄS MER: Bangatan 10 inte längre tvångsförvaltat

Läs ocksåKindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp
Fakta: Huset på Bangatan 10

Byggdes vid förra sekelskiftet.

Rymmer i dag 21 hyreslägenheter samt ett antal lokaler.

Värms upp med hjälp av kakelugnar eller andra eldstäder. Englasfönster med löstagbara vinterfönster. Endast kallvatten finns. Vissa hyresgäster har själva satt in element och varmvattenberedare.

Dagens hyror (kallhyra), några exempel:

  • Etta, 35 kvadratmeter: 1 342 kronor per månad
  • Tvåa, 69 kvadratmeter: 2 080 kronor per månad
  • Trea, 79 kvadratmeter: 2 349 kronor per månad
  • Fyra, 129 kvadratmeter: 3 317 kronor per månad
Läs också Nedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar Efter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.