Annons

Systrar vill ta över Bangatan 10

Göteborg I vår omprövas tvångsförvaltningen av det nedgångna huset på Bangatan 10. Ägaren är numera ute ur leken, men ett nytt alternativ har dykt upp som skulle kunna säkra skötseln.
Fasad Bangatan 10, Majorna, Göteborg
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Det unika huset vid Stigbergstorget i Majorna har vanskötts under en längre tid. Fastigheten ägs av kommanditbolaget Signalen 17, det vill säga göteborgaren Lars-Eric Persson. Hyresvärden finns sedan länge med på Hem & Hyras svarta lista, och sedan maj 2014 är Bangatan 10 tvångsförvaltat.

Men i maj löper tvångsförvaltningen ut. Frågan är vad som då ska hända med fastigheten och det 20-tal hushåll som bor här. Redan förra året ansökte Hyresgästföreningen om att tvångsförvaltningen bör förlängas, eftersom fastighetsägaren bevisligen inte klarar sin uppgift.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det rör på sig på ägarfronten. Lars-Eric Persson står visserligen kvar som formell ägare. Men han har under en längre tid lidit av tilltagande psykisk ohälsa, och familjen har nu gått in som gode män. Persson själv är därmed inte längre aktuell som hyresvärd.

I stället vill hans tre döttrar ta över förvaltningen av det förfallna huset. Nyligen mötte de hyresgästerna för att presentera sin idé.

– Långsiktigt är det vår plan att få huset att bära sig, så att man kan göra investeringar. Vi är medvetna om att mycket underhåll är eftersatt. Vi vill få till en god förvaltning och boendemiljö, säger Åsa Laurin, en av systrarna.

Annons
Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

Hyrorna på Bangatan 10 ligger långt under jämförbara fastigheter i området (se faktaruta nedan), och har inte höjts sedan 2012. Om familjen återfår förvaltningen räknar de med att ta upp lån för att börja beta av underhållsberget.

Vidare ska två obebodda lägenheter och en lokal saneras och hyras ut för att hjälpa upp ekonomin. Den dagliga fastighetsskötseln läggs ut på entreprenad.

Men kalkylen bygger samtidigt på att uppryckningen på sikt motiverar hyreshöjningar hos befintliga hyresgäster. Hur stora vill familjen dock inte sia om i dagsläget.

Läs ocksåBovärden Henrik inspekterade spis – blev hotad med kniv: "Tänkte på min familj"

– Kan vi inte höja hyrorna så kan vi inte heller driva fastigheten. Hur och när får framtiden utvisa. Men alla eventuella höjningar är föremål för förhandling mellan oss och Hyresgästföreningen, säger Åsa Laurin.

Hos hyresgästerna har planerna inledningsvis väckt både skepticism och försiktig optimism. På mötet väcktes frågor om den långsiktiga planen var att sälja eller lyxrenovera, men också om man skulle kunna få en mer omfattande renovering i sin egen lägenhet mot ett visst extra hyrespåslag.

Annons

Tills vidare ligger Hyresgästföreningens ansökan om fortsatt tvångsförvaltning kvar hos hyresnämnden för prövning.

Samtidigt är tvångsförvaltning att likna vid konstgjord andning, konstaterar Hyresgästföreningens jurist Ellinor Rapp. Möjligheterna att åtgärda problemen på sikt är helt enkelt minimala utan ägarpengar.

– Risken om man fortsätter tvångsförvalta är att det bara blir värre, säger hon.

Fakta: Huset på Bangatan 10

Byggdes vid förra sekelskiftet.

Rymmer i dag 21 hyreslägenheter samt ett antal lokaler.

Värms upp med hjälp av kakelugnar eller andra eldstäder. Englasfönster med löstagbara vinterfönster. Endast kallvatten finns. Vissa hyresgäster har själva satt in element och varmvattenberedare.

Dagens hyror (kallhyra), några exempel:

  • Etta, 35 kvadratmeter: 1 342 kronor per månad
  • Tvåa, 69 kvadratmeter: 2 080 kronor per månad
  • Trea, 79 kvadratmeter: 2 349 kronor per månad
  • Fyra, 129 kvadratmeter: 3 317 kronor per månad
Läs också Missbrukar kameror för att trakassera och vräka - "straffet": myndigheten skickar brev Här är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt" Så blir kameror ett vapen för att vräka dig - Susanne rädd att värden filmar: "Kanske tittar nu"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.