Annons

Välkommen ombord rutinerade chefen Gertrud Svensén: ”Länge sneglat på Hem & Hyra”

Nyheter Gertrud Svensén har under många år fått Hem & Hyra i brevlådan. Nu får hon äntligen jobba med tidningen, som ny editionschef. Med lång erfarenhet av att bevaka samhällsfrågor vill hon utveckla innehållet och nå ännu fler läsare.
Gertrud Svensén, ny editionschef på Hem & Hyra.
Foto: Alexander Donka
Gertrud Svensén, ny editionschef på Hem & Hyra.

Välkommen till Hem & Hyra! Hur är känslan inför att du börjar som editionschef – med ansvar för tidningens upplagor runt om i landet – i april?

– Tack. Jag känner mig lite om en löddrande häst, som bara vill komma igång. Det ska bli jättekul.

Berätta lite om din yrkesbakgrund!

– Jag har jobbat som journalist i drygt 25 år, ofta på specialtidningar som bevakat branscher som skola och vård. Jag har varit reporter och haft olika chefsroller. Närmast kommer jag från tidningen Vårdfokus.

Vilken nytta får du av jobbet med vård- och skolfrågor?

– Precis som bostäder är skola och vård viktiga samhällsfrågor, där det är viktigt att titta på hur resurserna fördelas. Jag tror att man kan hitta intressanta uppslag genom att titta på till exempel tillgången till vårdcentraler och förskolor och skolor i olika bostadsområden.

Du bor i en hyresrätt i Midsommarkransen utanför Stockholm. Hur är det hemma hos dig?

– Jag bor tillsammans med min sambo och vårt yngsta barn, som är 17 år – och en katt. Vi har också en inneboende, en flykting från Afghanistan. Han jobbar och lever till stor del sitt eget liv.

Och du är medlem i Hyresgästföreningen?

– Ja, och vi har en lokal hyresgästförening som ordnar loppisar och gatufester. Jag trivs jättebra i området, det är ofta är härlig stämning på gatan med många barnfamiljer. Vi har också ett kooperativ som köper in frukt och grönsaker.

”Det är viktigt att visa är kraften hos hyresgäster, att det går att uppnå förändring när många går samman.”

Som medlem i Hyresgästföreningen har du fått Hem & Hyra i brevlådan under många år. Varför valde du att börja jobba på tidningen?

– Jag har länge sneglat på Hem & Hyra, för att ni gör så många bra jobb. Redaktionen är driven och får stort genomslag. Det är också en sektor som jag är intresserad av.

På vilket sätt är bostadssektorn intressant?

– Att ha någonstans att bo är en basal rättighet. Det är en rättvisefråga och det finns ett stort behov av att branschen bevakas journalistiskt. Det kan handla oseriösa värdar eller lagar som påverkar dem som bor i lägenhet.

Hur kommer läsaren att märka att du har börjat?

– Kanske kan jag bidra till att tidningen utvecklas och att vi fortsätter att nå ännu fler läsare. Vi har potential att bli ännu vassare och att nå ännu fler. Något som jag tycker är viktigt att visa är kraften hos hyresgäster, att det går att uppnå förändring när många går samman och vill göra något.

Berätta om något som vi inte vet om dig!

– För något år sedan blev jag med pandemibåt. Det är en långsam, puttrig motorbåt som jag ska tuffa runt med i Mälaren i sommar. Jag har ägnat vintern åt att ta förarbevis.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.