Annons

Vattnet ger stora hyresskillnader i Uppsala

Uppsala Uppsalahems hyror höjs med i genomsnitt 0,9 procent. Men för hyresgäster med separat debitering av vattnet stannar höjningen på bara 0,3 procent.
Det lönar sig med separat debitering av vattnet.

Kommunala Uppsalahem och Studentstadens hyresgäster får nya hyror från och med 1 juli. Höjningen tas dock ut först på fakturan för augusti.

Överenskommelsen som träffats efter förhandlingar som enligt parterna präglats av ”gott klimat och ömsesidig förståelse” resulterade i höjningar i det breda spannet 0.19 – 0.95 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uppsalahem yrkade från början på en hyreshöjning med 2,5 procent. Men när det förhandlats färdig med Hyresgästföreningen landade avtalet på i genomsnitt 0,9 procent för hyresgäster som betalar vattnet via hyresavin och 0,3 procent för dem som har separat debitering.

Den relativt stora skillnaden förklaras med att Uppsala Vatten under året höjt vattenpriset med 20 procent.

Annons

– Vi är glada att Uppsalahem tagit till sig av våra argument och att hyresgäster som betalar sitt eget vatten får en väsentligt lägre höjning än övriga. Dessutom är det glädjande att vi uppnått en bra överenskommelse för 2018, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Helena Nordlund och Magnus Näll i en kommentar.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Vissa skevheter i hyressättningen mellan olika områden har rättats till. Efter korrigeringar blev den högsta hyreshöjningen 0.95 procent och den lägsta 0,19.

Den genomsnittliga hyreshöjningen för Uppsalahems hyresgäster blev 0,67 procent och för Studentstaden 0,84.

Annons

 

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

 

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.