Annons

Flytta hemifrån – så här mycket kostar det

Tips & Råd ​Simon Myrberg är redo att lämna radhuset där han bott i hela sitt liv. Han flyttar till sin första egna lägenhet.Hem & Hyra hjälper dig räkna ut vad det kostar att flytta till eget.
Drygt två veckor tidigare fick 20-årige Simon Myrberg ett mejl från kommunala Uppsalahem. Han erbjöds en nyrenoverad trea på Kvarngärdet i centrala Uppsala. Villkoret var att han kunde flytta in redan vid nästa månadsskifte. Han och kompisen Tom Nordin hade tidigare pratat om att dela lägenhet. Nu kom tillfället. Tre och ett halvt år efter att Simon ställt sig i bostadskön.
– Det gick snabbare att få lägenhet är jag trott. Pappa blev nog lite förvånad när jag berättade att jag skulle flytta hemifrån.
Men nu är det dags. Hallen i radhuset i Knivsta, två mil söder om Uppsala, upptas av madrass, nyinköpt startset med tallrikar, kläder i sopsäckar och andra saker som ska följa med.
 
– Jag behöver göra några fler svängar till möbelvaruhuset innan hemmet är komplett. Men det är svårt att veta vad man behöver när man inte bott hemifrån, konstaterar Simon.
Någon tvekan inför att lämna föräldrahemmet tycks han inte ha. Det händer inte så mycket i Knivsta och utelivet finns i Uppsala.
Pappan, Johan Myrberg, tror att det kommer att bli lite tomt när sonen flyttar.
– Vi har hållit ihop i stort sett dygnet runt i 15 års tid. Jag har varit med när Simon kört BMX, spelat ishockey och bandy. Det har aldrig varit något tjafs.
 
Simons jobb som lastbilschaufför har sin bas i Knivsta så det kommer att bli ett och annat besök hos pappa efter jobbet. Kanske med förhoppningen att bli bjuden på middag. Simon räknar med att matkostnaden – och alla andra fasta kostnader – kommer att stiga. Han har betalat 3000 kronor i månaden för att bo hemma. Nu kommer bara hyran att gå loss på 7400 kronor i månaden, delat på två.
– Hittills har jag käkat ute på lunchen varje dag. Nu blir det till att göra matlådor. Festandet får jag väl också försöka att dra ned på. På senare tid har det varit utgång fredag och lördag nästan varje helg.
– Det är nog nyttigt för Simon att flytta hemifrån. Då kommer han att märka vad saker och ting kostar och måste hålla i slantarna, säger Johan.
Om några veckor fyller Simon 20 år. En kombinerad inflyttnings- och födelsedagsfest är inplanerad. Vad han ska önska sig är redan bestämt.  
– Ett köksbord och stolar vore bra att ha.
 

Annons
Fakta: Kom ihåg det här när du flyttar:

Flyttanmälan: är gratis på www.adressandring.se. En rad myndigheter får bekräftelse på att du flyttat. Vissa banker, tidningar och företag måste du göra separat ändring till. Eftersändning av post kostar i de flesta fall 600 kronor för ett år.
Hemförsäkring: Viktigt och ganska billigt. att ha. Hyresgästföreningens medlemmar kan teckna hemförsäkring som medlemsförmån.
Elabonnemang: Oftast måste du själv teckna abonnemang och betala för hushållselen. Kolla priserna på www.elprisguiden.se.
Tv/telefon/bredband: Undersök vilka leverantörer du kan välja mellan. Kostnad för telefoni och bredband kan du jämföra på www.telepriskollen.se.
Tv-licensen måste också betalas: Har du glömt att anmäla tv-innehav kan du räkna med att få ett samtal från Radiotjänst i Kiruna.

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem Fixa rätt ljus hemma – för att avlasta ögonen och må bättre

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.