HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hur vet man om det är brandsäkert hemma?

Vi bor i ett sjuvåningshus med två trappuppgångar. Tidigare fanns en vädringsbalkong på taket, som båda uppgångarna hade tillgång till. Man kunde via balkongen nå den andra uppgången vid brand. När huset renoverades byggde värden bort tak­balkongen. Vi upplever en ­försämring av brandsäkerheten när det inte längre finns en reserv­utgång, annat än vår lägenhetsbalkong. Är det brandsäkert?

Undrar: C

Det ska finnas två utrymningsvägar, oberoende av varandra. Den ena kan vara trapphuset, den andra räddningstjänsten, som kan utrymma genom balkong eller fönster via stegbil. Stegen räcker 23 meter. Kraven är alltså uppfyllda. Eftersom ditt hus har byggts om har säkert brandfrågan behandlats i bygglovet. Vill du veta mer hur brandskyddet är tänkt i just ditt hus, kan du läsa mer där. Dessutom kan det ju vara så att förändringen du beskriver i praktiken inte spelar roll. Ditt trapphus kan snabbt bli så rökfyllt att du ändå inte kan ta dig till det andra trapphuset.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!