HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mors och fars hus kanske rivs

Kan värden neka mor och far att sätta in en bänkdiskmaskin? Är det så även om de själva köper maskinen och en fackman installerar den? Antar att hyran inte kan höjas, men hur funkar det den dagen de flyttar? Får de ta med sig maskinen då? Sen pratas det om att området där de bor ska rivas och ombildas till bostadsrätter. Hur funkar det om bostaden rivs? Och vad händer om det inte rivs? Kan de fortsätta att hyra utan att det blir ”tokiga” hyror?

Undrar: Ajje

En hyresgäst har rätt att sätta in diskmaskin, bara det görs fackmässigt och utan att köksinredningen påverkas samt att rörledningar klarar av det. Värden kan inte höja hyran för det. Hyresgästen kan i och för sig sälja den till den inflyttande hyresgästen. Man kan också komma överens med värden om att lämna kvar den. Då blir det värdens egendom och värden kan ha rätt att ta ut något högre hyra. Hyresgäster kan bli uppsagda om ett hus rivs. Flyttar de inte frivilligt måste värden vända sig till hyresnämnden, som avgör om hyresgästerna får bo kvar eller måste flytta. Bedömningen påverkas till exempel av om hyresgästerna erbjuds ett annat boende eller ej. Om det sker en ombildning till bostadsrätt, så gäller hyreslagens bestämmelser för de hyresgäster som bor kvar. Hyran sätts efter samma principer som i dag – bruksvärdeshyra.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.