Annons

Någon har ­tagit över mitt förråd – vad säger lagen?

När jag köpte en ny dammsugare tänkte jag ställa ner den gamla i förrådet. Jag upptäckte då att mitt förråd stod OLÅST och var fullt med någon annans lådor och grejer. Inget skräp, utan en fin cykel, fina fiskespön och ett otal lådor.
Jag blev förskräckt och ringde hyresvärdens kundtjänst, som sa att jag skulle sätta upp en lapp i trappan om att personen skulle tömma förrådet. Inget hände.

Även vaktmästaren blev helt paff över hur någon kunde ställa in allt detta utan att låsa. Däremot sa han att det var mitt ansvar att hålla reda på förrådet!

Kan jag lastas för att någon knipsat av mitt lilla lås och ockuperat mitt förråd – och är det mitt ansvar att tömma det? Jag har ju varit i källaren två gånger i år, räcker inte det som att ”hålla koll”? Har jag eller värden rätt att kasta sakerna? Är stressad av detta och vore tacksam för lite råd om vad lagen säger.

Undrar: Maria

Du ska vända dig till värden och kräva att de ordnar så att du får tillgång till ditt förråd igen. Om hyresvärden inte kan nå den som äger sakerna kan hyresvärden flytta dem och förvara dem på annat håll.

Den som äger sakerna kan hämta dem men kan bli ersättningsskyldig för kostnader för förvaring med mera. Om ägaren till inte går att spåra övergår sakerna i hyresvärdens ägo efter sex månader.

Eftersom hyresvärden inte hörsammat dina krav tycker jag att du ska ta hjälp av Hyresgästföreningen.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.