Annons

Varför är det högre hyra högre upp i huset?

Foto: Kenneth Samuelsson

Nu har jag en fråga som gäller olika hyror för exakt samma lägenhets­yta. Det enda som skiljer är att de som bor på andra våningen har en högre hyra. De flesta huskroppar har två våningar.

För varje gång hyran höjs med X antal procent ökar skillnaden. Nackdelen med att bo på andra våningen är trapporna. Man har ingen möjlighet att gå ut på gräsmattan, det går inte att ställa ut en stol och sola, eller att använda grillen utan att springa i trappor.

Jag har frågat runt men fått till svar att det inte går att göra något åt. Det beror på att det alltid varit så. För min del är inte det ett tillfredsställande svar.

Jag skulle vilja veta hur det kan vara så stor skillnad. Skulle bli tacksam för svar på varför och hur man kan få till stånd en förändring.

Undrar: Ingela

Hyrans storlek ska spegla hyresgästernas värderingar. När hyresgästernas åsikt har undersökts så har många hyresgäster angett att de tycker det är mer värt att bo högre upp i huset. Bottenvåningen har en annan insyn och känsla av utsatthet.

Högre våningar har bättre utsikt. Men det finns orter där hyresgästerna tycker att markplan ska ha något högre hyra, ofta på mindre orter där insyn inte är ett så stort problem och där tillgång till grönytor ses som viktig.

Ta upp frågan med den som förhandlar om hyran där du bor och se om det möjligen skulle gå att göra en annan bedömning vid förhandlingarna.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.