Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

En bortglömd räkning kan sätta allt på spel!

Martin var ung den där gången. Han ville förstås ha en lika fin mobiltelefon som polarna hade. Det var gjort i en handvändning, beslutet inne i telebutiken. En underskrift och telefonen var hans.

I dag ångrar han sig bittert. Lånet på telefonen blev början på en skuldhärva som han ännu slåss emot. Martin längtar efter barn men familjen får vänta. Skulden gör att han och flickvännen inte kan flytta ihop. 

Tiderna är tuffa för dagens unga. Det är lättare än någonsin att dra på sig ett lån som blir en betalningsanmärkning. Och samtidigt har allt fler hyresvärdar infört nolltolerans mot betalningsanmärkningar. Värst är det förstås med obetalda hyror, men även andra skulder gör att du inte kan få en lägenhet.

Det är lätt hänt. En av ungdomarna ringde för ett tag sedan i panik. I posten låg ett brev från Kronofogden. Han pluggade på annan ort och hade eftersänt posten, ändå kom inte räkningen fram som den skulle (det blir allt vanligare enligt en ny krisutredning). Räkningen gick snabbt till Kronofogden utan någon påminnelse.

”Får jag aldrig någon egen lägenhet nu?”, undrade han. Och jag kunde inte svara på rak arm, för allt runt Kronofogden, inkasso och betalningsanmärkningar är faktiskt ganska svårt att hålla koll på. Även som vuxen.

Därför har vi rett ut begreppen. Resultatet blev ett lättläst schema som du hittar i tidningen. Klipp ut och klistra upp på köksskåpet!

Vill du ha fler tidningar att ge till någon nära som också behöver koll? Mejla redaktionen@hemhyra.se så skickar vi!

Att hyresvärdarna har blivit hårdare visar flera undersökningar som vi har gjort. I förra numret av Hem & Hyra avslöjade vi att var femte värd inte tillåter några sorters bidrag alls som inkomst när man söker lägenhet. Inga bidrag alls, alltså inte ens bostadsbidrag!

Hallå! Är det inte just för att kunna klara hyran som man får bostadsbidrag? Hur kan det då bli så korkat att bostadsbidrag inte räknas som inkomst? Kolla hur hård värden är där du bor på hemhyra.se. Sök på krav2016!

Vi kommer att fortsätta granska värdarnas krav. I nästa nummer har vi tittat närmare på vad värdarna kräver i form av fast jobb.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.