Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Förlåt, alla kvinnor!

​Jag rodnar. För första gången i Hem & Hyras historia har vi ett jobb med bara män på ALLA bilder. Inte en kvinna så långt ögat når. Vad det handlar om? Bilar, förstås.
Det är inte det att vi inte har försökt. Vi har jagat kvinnor med ljus och lykta; kvinnor som äger bilar och kan säga något om varför det ska kosta så mycket att parkera den.
Och jag tvingas inse: vi kvinnor sitter fortfarande kvar i passagerarsätet.
Kom igen, tjejer, ta makten över ratten! Se till att era döttrar skaffar körkort. Se till att själv äga bilen, eller åtminstone halva. (Två av tre bilar ägs av män!)

Om det var fler kvinnor bakom ratten, skulle det se annorlunda ut då? Kanske. Forskningen visar att kvinnor kör säkrare och mer miljövänligt. Och inte skulle vi acceptera att betala så mycket i parkeringsavgift som männen gör? En p-plats i Stockholm motsvarar månadshyran för en trea i Åmål – är det riktigt klokt?

Ibland blir ingenting som man tänkt sig. Kanske gäller det särskilt sommaren, med alla förväntningar.
Men ibland kan det bli alldeles rätt när det blir fel. När planerna kastas om och man tvingas ta dagen som den kommer.
Räddningen för mig blev sommarkollektivet i skärgården. Ett fiskartorp med klippor fram till farstukvisten, utan el, telefon eller vatten. Men med många sängplatser inne och långbord ute.

Och eftersom solen fått styra i sommar så dröjde jag kvar så länge det bara gick. Det höll på att sluta illa. När vi skulle hem, i sista minuten före pressläggningen, skar motorn till båten som ingår i hyran. Vad göra? Simma? Ett samtal till hyresvärden räckte – strax dök han upp med sin nya 45-hästars motor och eskorterade oss i land.
Det är mer rätt än någonsin att hyra just på sommaren.
På något sätt verkar det också lättare att bry sig om varandra denna årstid. Jag önskar att den känslan kunde följa med in i höst.

En som fått lära sig hur rätt det kan vara att bry sig och lägga sig i är fastighetsskötaren Henrik Gustafsson i Göteborg. I så gott som varje bostadskvarter kan det finnas en kvinna som misshandlas av sin man. Efter kvinnofridsutbildningen ser Henrik det han missade förut: gångjärn som går sönder gång på gång, hål i skåpluckor som av knytnävsslag.
Alldeles för ofta väljer vi att varken höra eller se. Dags att ändra på det, tjejer och killar!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.