Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Moderaterna vill göra hyresrätten dyrare

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Jag och ungefär tre miljoner svenskar bor i hyresrätt. Genom förhandlingar har vi möjlighet att påverka våra hyror. Vilken hyran ska bli utgår mycket ifrån det så kallade bruksvärdet. Enkelt uttryckt är det vilken standard våra lägenheter har, hur bostadsområdet är utformat, närheten till kommunikationer och andra faktorer. Men hyrans förutsättning beror också på politiska beslut. Hur våra bostäder beskattas och andra politiska beslut påverkar också våra boendekostnader. Jag har bestämt mig för att granska partiernas bostadspolitik och speciellt vad de vill göra för oss som idag bor i hyresrätt men också vilka tankar de har om hyresrätten i framtiden.

Först ut blir Moderaterna. De har alldeles nyligen presenterats sina bostadspolitiska förslag i en motion till riksdagen. Om deras förslag skulle få majoritet, ja då skulle vårt boende i hyresrätten bli mycket dyrare och vi riskerar förlora vår rätt att förhandla hyrorna. Moderaterna skriver i sin motion att den svenska bostadsmarknaden präglas för lite av marknad och istället av långa köer till hyresrätter, höga krav för att få köpa en bostad och krångliga regler för att få bygga. Jag kan hålla med om att bostadsköerna är för långa. Det har helt enkelt byggts för lite och i flera av våra större städer har för många hyresrätter ombildats till bostadsrätter. En positiv sak med Moderaternas motion är att man konstaterar att kommunerna har ansvar för att ordna bostäder för sina invånare, och att också staten kan behöva pusha/stimulera kommunerna till det, till exempel genom att koppla samman infrastruktursatsningar med bostadsbyggande.

Moderaterna skriver vidare att hyresrätten har en viktig roll att spela på bostadsmarknaden, men främst som ett kortsiktigt boende. Jaha, tänker jag, hur blir det för oss som valt hyresrätten som ett långsiktigt boende? Jag som trodde att moderater var för valfrihet. Att var och en ska ha rätt att välja antingen hyresrätt, bostadsrätt eller villa och att alla upplåtelseformer ska vara trygga.

Moderaterna är också det parti som vill gå längst när det gäller att införa marknadshyror i stora delar av beståndet. De vill se marknadshyror när en ny hyresgäst tecknar kontrakt, de vill ha marknadshyror för nya lägenheter som byggs i tex källare eller vindsvåning och lägenheter som renoveras till nyproduktionsstandard ska kunna omfattas av marknadshyror. De skriver vidare i sin motion ”på en väl fungerande hyresrättsmarknad går det snabbt och är enkelt att flytta till och från en hyresrätt. Där är det enkelt att snabbt få en bostad när man behöver den, där är transaktionskostnaderna låga men också månadskostnaden högre.” Det är i alla fall ärligt. Det ska bli dyrare för oss som hyr idag men också för framtidens hyresgäster. Var de som inte har råd ska ta vägen säger de inte mycket om?

Ett är i alla fall säkert. Vi som hyr, vi ska betala mer och pengarna ska gå till redan välmående fastighetsägare. Den som äger sin bostad ska få fler och fortsatta skattelättnader. Jag är för valfrihet och för ekonomiskt balanserade villkor mellan upplåtelseformerna. Frågan är vad ni tre miljoner hyresgäster tycker om den nya moderata bostadspolitiken?

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.