Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Strömlös längtan efter kaffe

​När jag tänder sänglampan händer det. Det är lördag morgon, jag har legat vaken en stund och nu är längtan efter morgonkaffe rent fysisk. Just då blir hela lägenheten mörk. Strömavbrott.
Eftersom allt är hypermodernt i min lägenhet så går det inte ens att använda telefonen. Än mindre komma ut på det trådlösa nätet. Jag tar mobilen och ringer en vän som har kontakt med omvärlden – jodå, halva min stadsdel är strömlös på obestämd tid.
Det enda jag kan tänka på är kaffet. Räddningen blir grannarna som fått i gång trangiaköket.

Tänk, så sårbara vi är. Så lätt allt ställs på ända. Den nya tekniken skulle göra oss fria – ändå är vi lika hjälplösa och beroende som förut. Eller mer.
Tanken återkommer många gånger denna skakiga vinter. När vänner får gå från jobbet. När en del arbetsgivare talar om sänkt lön och hyreshöjningarna är de högsta på tio år.
Anita Asp bor i Kiruna. Hennes hyra höjs med nästan åtta procent, den största höjningen i landet.
Men det kunde varit värre. Över hela landet har det varnats för rekordhöjningar. Först fick finanskrisen hyresvärdarnas knän att skaka, nu är det framför allt fjärrvärmen och sophämtningen som driver upp hyrorna.

I snitt höjs hyran med tre procent. På sidorna 12–17 ser du hur det blir hos dig.
Kanske kan Matildas trolleritricks i köket vara till hjälp om vintern är kall och kassan skral. När en av Hem & Hyras lokalredaktörer berättade om en tjej som lagade trerättersmiddag till fem för under 200 kronor trodde vi henne inte. Men visst, Matilda kan. Det doftar chili och curry från hennes kök.

Tänk om hon kunde få bjuda de fyra damerna i Sunnemo, Värmland, som har 14 grader inne i sina lägenheter. Maria Westberg sover med ytterkläder och dubbla filtar, men nu har hon och grannarna fått nog.
Också Monica Forsberg i Solberga, Stockholm, fick nog. Två veckor före bröllopet flyttade hon in med man och tre barn i sin nya lägenhet – det var som att kliva rakt in i skolans rökruta. Dagarna fram till bröllopet gick åt att skrubba och måla, och inte förrän nu, två år senare, har hon blivit kvitt den tidigare hyresgästens nikotinrester.

Det gäller att inte ge upp. När som helst kommer strömmen tillbaka. När som helst blir det vår och varmt.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.