Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Var det så här det var tänkt, herr minister?

Susanna Skarrie

Om du måste hyra i andra hand – leta efter en hyresrätt! Att hyra en bostadsrätt i andra hand är helt enkelt hutlöst dyrt. Andrahandsmarknaden har blivit en huggsexa där du som hyr riskerar att betala många tusenlappar extra.

Värst är det förstås där bostadsbristen är som störst, i storstäderna, visar vår undersökning. I Stockholm kan det vara tre gånger så dyrt att hyra en bostadsrätt i andra hand som att sitta på ett förstahandskontrakt på en hyresrätt. Kontraktet kan dessutom sägas upp med tre månaders uppsägningstid, oavsett vad man tidigare kommit överens om.

Den nya lagen om privatuthyrning kom för fyra år sedan och skulle hjälpa till att lösa bostadsbristen. Om hyran släpps fri borde fler vilja hyra ut sin bostadsrätt eller villa, var bostadsministerns tanke.

I verkligheten blev det inte alls så. Effekten blev i stället att andrahandshyran ökat med 35 procent under tre år. Antalet uthyrda lägenheter stannade på blygsamma fyra procent.

I stället för minska bostadsbristen verkar lagen göra det ÄNNU dyrare – och därmed svårare – för unga vuxna att hitta någonstans att bo. Det är de som hyr ut som tjänar på lagen, inte de som letar efter någonstans att bo.

Det finns förstås de som drar nytta av lagens möjligheter för egen vinning. Uthyrarna på förmedlingssajten Qasa, till exempel. Där får desperata bostadssökande buda på lägenheterna. Den som betalar mest vinner. En trea i innerstan kan ha en hyra på 37 000 kronor i månaden.

Var det verkligen så det var tänkt? Jag hoppas inte det, Stefan Attefall (som var bostadsminister när lagen ändrades) för i så fall undrar jag på vems sida du står. Inte på de unga vuxnas eller andra utsatta gruppers sida i alla fall.

Och Peter Eriksson, som tagit över uppdraget som bostadsminister, vad säger du? Jag har själv tre barn mellan tjugo och trettio som flyttar runt i svindyra boenden och jag börjar ge upp hoppet om att någon bryr sig.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.