Annons

1960-talet bevaras i Åtvidaberg

Åtvidaberg 1960-talsandan bevaras när Rosén fastigheter i Åtvidaberg renoverar fasader i kvarteret Kammarfred. Men gamla stammar lägger hinder i vägen för nästa etapp.
Foto: Jakob Kindesjö
,

Det är fyra hyreshus med sammanlagt 79 lägenheter på Åkervägen 2-8 som ska snyggas till utvändigt. Taken har bytts på samtliga hus och sedan går företaget vidare med fasader och fönster.

Huset på Åkervägen 6, är redan färdigt. Fasaden har tilläggsisolerats och fönstren bytts ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tanken var att Rosén fastigheter skulle fortsätta med nästa hus i år. Men det ser ut att få vänta.

– Det har dykt upp akuta stambyten som måste gå före. Husen har 50 år på nacken och då börjar sådant komma. Man brukar säga att stammar har en livslängd på 30-50 år, säger Britt-Mari Brindmark-Schildt på företaget.

Annons

Den fortsatta renoveringen av fasader och fönster skjuts därför upp, troligen till nästa år. Men det ska bli av, förr eller senare, betonar hon.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Arbetet genomförs med varsamhet.

– Det är meningen att man inte ska se så stor skillnad före och efter. Den stora skillnaden är väl att fönstren inte ser exakt likadana ut, säger Britt-Mari Brindmark-Schildt.

– Vi vill ha kvar 60-talskänslan och inte ändra för mycket, utan har tagit fram fasadfärger i samma skala som innan, samt satt upp nya plåtskyltar i 60-talsstil med husnumret på.

Annons
Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

När det gäller fönstren har man dock gjort ett undantag och satt in så kallade pvc-fönster. Det har med det kommande underhållet att göra. Pvc-fönster är i stort sett underhållsfria.

Fönsterbytet räknas som en standardhöjande åtgärd och medför en hyreshöjning som har förhandlats med Hyresgästföreningen. Månadshyran höjs med 25 kronor i år och lika mycket 2016.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.