Annons

90-åringar tvingas ta hand om fastighetsskötseln

Strömsund Hyresgästerna på Storåkervägen måste klippa gräs, skotta snö, handha värmesystemet, sköta buskarna och mycket, mycket mer. Den yngsta är 82, den äldsta 94.
Ett antal rollatorer står prydligt parkerade utanför dörrarna till de två röda pensionärslängorna i Sikås, fyra mil söder om Strömsund. Kanske inte så konstigt med tanke på att alla hyresgäster passerat de 80.
 
Mer underligt är pensionärernas hyreskontrakt. Enligt kontraktet frånsäger sig nämligen hyresvärden, Strömsunds Hyresbostäder AB, det mesta av den dagliga skötseln av hyreslängorna. Det är i stället hyresgästerna som ska ansvara för fastighetsskötseln och till och med ”tillhandahålla gräsklippare”.
 
Hyresgästen Bertil Ringberth, 82 år, har gnetat på med skötseln, bytt lampor, planterat buskar, fixat ventilation med mera.
 
– Eftersom jag är yngst har det känts som mitt ansvar, jag kan ju inte låta min 94-åriga grannfru gå runt med gräsklipparen.
 
Nu orkar inte Bertil längre. I samtal och brev med hyresvärden har han försökt få dem att ta över, men nej.
 
– Nu har vi löst det så att en av grannfruarnas barnbarn kommer hit då och då och klipper gräsmattan åt oss. Vi brukar sticka till honom några kronor i bensinpengar, säger Bertil.
 
Bertil Ringberth tycker inte att den hyresrabatt som hyresgästerna får är speciellt stor. Makarna betalar 3196 kronor per månad i kallhyra för 62 kvadrat.
 
Enligt Strömsunds Hyresbostäders vd, Tord Sjödin, ska den ”sociala biten” för hyresgästerna i Sikås ses över, men bolaget har andra, prioriterade, planer.
 
– Lägenheterna ligger för udda till för oss. De är de enda vi har i Sikås. Därför har vi för avsikt att sälja fastigheterna, men jag kan inte säga när.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din På Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över "Seniorhus" garanterar inte äldreanpassning - Anna-Lena, 80, tvingades kämpa med entrén

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.