Annons

AB Bostäder i Borås ska sälja 900 lägenheter – igen

Borås Två kvarter på Hässleholmen och ett kvarter på Sjöbo är till salu. Samma kvarter som var aktuella för försäljning tidigare. ”Vi gör det inte för att jävlas”, säger bolagets vd.
Foto: AB Bostäder i Borås
AB Bostäder i Borås ska sälja 900 av sina lägenheter.

Det är kvarteret Famnen på Solvarvsgatan och kvarteret Reven på Marklandsgatan som ska säljas på Hässleholmen. Detsamma gäller för Broskskivlingen på Sjöbo. 

Vd på AB Bostäder i Borås, Sven Liljegren, kan förstå att nyheten om en försäljning sprider oro.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag kan absolut förstå den känslan. Men vi gör det inte för att jävlas med dem som bor där. Vi ska vara riktigt noggranna med valet av ny fastighetsägare så att det blir en duktig och seriös sådan.

Han betonar att hyresgästernas besittningsskydd finns kvar och att de inte behöver vara oroliga för att bli av med sina lägenheter. Kanske, säger han, blir det till och med bättre för hyresgästerna med en ny hyresvärd. 

– Vi är inte bäst på allt. Förhoppningen är att det här blir en fastighetsägare som vill utveckla både boendet och området. Då kanske vi kan lära något av dem. 

Annons
Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

Hyresgästföreningen delar inte bolagets syn på saken. Ordförande i BohusÄlvsborg-Skaraborg, Lennart Derehag, tycker det är beklagligt att allmännyttan säljs ut.

– Ingen annan ägare har samma ansvar för att främja bostadsförsörjningen i kommunen och erbjuda hyresgästerna möjlighet till boendeinflytande och inflytande i bolaget, säger Derehag.

Han ser däremot inga stora möjligheter att stoppa processen i nuläget. I stället hoppas han att hyresgästföreningen kan vara med och påverka.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

– Blir det försäljning kräver vi att köparen tvingas förbinda sig att delta i arbete med utveckling av stadsdelen Hässleholmen som AB Bostäder är med i.

Annons

Det var 2013 som AB Bostäder var på väg att sälja sist. Trots att det redan fanns en potentiell köpare avbröts processen efter att majoriteten i kommunstyrelsen sagt ifrån. Någon försäljning av allmännyttan ville socialdemokraterna inte se.
Men efter valet blev läget annorlunda. S och M samarbetar nu och gjorde en överenskommelse om att en försäljning borde bli av. Igår gav styrelsen i AB Bostäder vd Sven Liljegren i uppdrag att återuppta försäljningen där den avbröts sist. Så här med facit i hand tror han att det kan ha varit ekonomiskt gynnsamt att försäljningen stoppades. 

– Intresset för att köpa hus i miljonprogramsområden har ökat så jag tror att priset har gått upp, säger Liljegren.

Läs också Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Varbergs Bostad säljer Evelinas hem Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.