Annons

Äldreboendet som ingen ville ha

Norrköping Med sportbar och spa skulle det nya äldreboendet i Norrköping erbjuda något extra. Ett år senare står det fortfarande tomt – och tickar en hyra på 100 000-tals kronor i månaden.
Foto: Jakob Kindesjö
Det nybyggda äldreboendet i Sandbyhov i Norrköping står tomt sedan det blev färdigt i november 2019.

Det gulmålade trevåningshuset sticker ut bland de nya byggnaderna på det gamla sjukhusområdet Sandbyhov i Norrköping. Men inte bara på grund av färgen.

Det nya äldreboendet var tänkt att locka mer aktiva äldre med sportbar, spa och relaxavdelning. Men sedan det stod klart i november 2019 har huset med de 54 bostäderna stått tomma.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– När huset planerades så fanns det en kö och ett behov av äldreboenden hos kommunen. När huset blev klart så finns det ingen kö längre, säger Sonja Hayen, regional säljchef på Attendo.

Det privata vårdbolaget hävdar att de fått signaler från kommunen att det fanns ett behov av byggnaden. Men när spaden sattes i marken 2018 fanns inga avtal skrivna med kommunen – trots en investering på uppskattningsvis 80 miljoner kronor.

Attendo tror huset kan byggas om till seniorboende.

Byggde ni det här på spekulation?
– Nej, vi bygger aldrig på spekulation. Kommunen kan aldrig lova att de köper platser på ett boende i förväg, utan det görs först när huset är klart, säger Sonja Hayen.

Känner ni er lurade av kommunen?
– Lurade ska jag inte säga, men det är klart att vi är besvikna att vi inte har kunnat öppna någon verksamhet i det här huset. Det är alltid en risk när man bygger ett äldreboende att det blir en annan politisk majoritet eller en annan politisk vilja, säger hon.

Men Norrköpings kommun tillbakavisar Attendos uppgifter. Enligt kommunen har det aldrig varit aktuellt att köpa platser hos privata äldreboenden.

– Vi bygger alltid och äger våra egna fastigheter. Det har vi varit tydliga med från början, men Attendo har ändå valt att gå vidare och bygga, säger Olle Vikmång, (S) ordförande i omsorgsnämnden.

Annons
Läs ocksåGrannar betalar olika mycket för likadana lägenheter - nu ska Nässjös äldrehyror ses överNu ska hyrorna på Nässjös särskilda boenden ses över.

Vad är skälet till att äga och inte hyra byggnaderna?
– Vi vill vara säkra på att vi alltid har tillräckligt med platser. Det andra skälet är att det är långsiktigt billigare att bygga och äga själv än att hyra byggnaderna.

Det behov av äldreboenden som fanns tidigare har kommunen löst på egen hand. De senaste fem åren har man byggt nya boenden och fler är på gång. Inte ens att köpa byggnaden har varit intressant för kommunen.

– Nej, det har det inte. Våra egna byggplaner är så pass långt gångna, säger Olle Vikmång.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Vad tänker du att man ska göra med huset?

— Jag tänker att den frågan ytterst måste ställas till Attendo och som gjort alla investeringar. Det är viktigt att påpeka att kommunen inte har haft några som helst kostnader för det, förklarar Olle Vikmång.

Enligt Olle Vikmång (S) har kommunen inget behov av Attendos byggnad.

I dag långtidshyr Attendo byggnaden av fastighetsfonden Northern Horizon Capital. Enligt Sonja Hayen försöker man nu hitta andra sätt använda byggnaden på än ett äldreboende.

– Seniorboende har vi tittat på, men det kräver en ganska stor investering att bygga om då bostäderna inte är fullständiga lägenheter. Det finns trygghetsboende också, vi tittar på lite olika alternativ, säger Sonja Hayen.

Annons

Samtidigt letar Attendo efter någon som vill ta över deras hyreskontrakt. I en annons erbjuds byggnaden till en hyra på över 200 000 kronor i månaden.

Är det vad det här kostar er?

– Jag tycker det låter i minsta laget, men det handlar om 100 000-tals kronor i månaden, säger Sonja Hayen på Attendo.

Pensionärsorganisationen SPF hoppas att huset kan bli till bostäder som är anpassade för äldre. Fler traditionella äldreboenden behövs inte i dagsläget i Norrköping, enligt SPF.

— Behovet är fler trygghetsboenden, som inte är biståndsbedömda, och som passar äldre som är lite mer aktiva, säger Curt Andersson, pensionärsråd på SPF Seniorerna i Norrköping.

Fakta: Sandbyhovsgatan 6

• Äldreboende i Norrköping i tre våningar med 54 lägenheter, totalt 3 900 kvadratmeter.
• Uppfört 2018–2019 för Attendo. Byggnaden ägs av Northern Horizon Capital (Norrköping Vårdhem AB).

Läs också Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra Kommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.