Annons

Ankis hem ska säljas

Västmanland Hyresgästen Anki Lundvall oroar sig för höga hyreshöjningar när D Carnegie & Co tar över som fastighetsägare på Skallberget i Västerås.
Foto: Monika Steczkó
Anki Lundvall på Skallberget får en ny hyresvärd i vår, D Carnegie & Co.

En eftermiddag i april läste Anki Lundvall nyheten på lokaltidningen VLT:s hemsida om att hennes hyresvärd, det kommunala bostadsbolaget Mimer, planerar att sälja 749 lägenheter på Bäckby och Skallberget där hon bor. Hon fick en chock när hon kände igen sitt eget hus på bilden på webben.

Mimer lovade att en bra och seriös hyresvärd skulle ta över. Strax före jul stod det klart att det blir hyresjätten D Carnegie & Co, vars koncept går ut på att renovera lägenheter i miljonprogramsområden, som är den nya hyresvärden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Anki är skeptisk och känner liksom många andra hyresgäster oro.  Hon tycker det känns tryggt att bo hos allmännyttan och är rädd att Carnegie ska göra som på andra håll, höja hyrorna kraftigt.

–Jag är orolig för min och andras bostadssituation. Det är många pensionärer och låginkomsttagare som bor här, de är i samma situation.

Enligt Mimers vd Mikael Källqvist är det inte bra för ett område med en dominerande hyresvärd.

Annons
Läs ocksåOkända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska”Pettersberg Bordell

– Sett i hela landet så är det ofta de områdena som utvecklas svagt över tid, både socialt och ekonomiskt, säger han.

Ett argument som Anki Lundvall inte köper helt.

– Jag förstår tanken med att området ska få ett lyft. Men det är ju inte husen som gör området utan människorna som bor där, säger hon.

Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Ett annat skäl för Mimer att sälja lägenheter är att få in pengar till nybyggnation, enligt Mikael Källqvist.

Vore det inte mer lönsamt att förvalta de lägenheter ni redan har än att bygga nytt?

Annons

– Det vore en önskesituation att vårt redan ägda bestånd bidrog så mycket ekonomiskt att det räckte för att klara en stor nyproduktion. Vi har ett uppdrag från styrelsen att bygga 200 lägenheter om året och vi ska ha en soliditet på över 20 procent och långsiktigt 30 procent, det går inte ihop utan att vi förstärker ekonomin, säger han.

D Carnegie & Co har ett koncept som går ut på att renovera miljonprogramlägenheter och höja hyrorna. På vilket sätt är det en ansvarsfull hyresvärd?

– Det var tre företag som var med i slutändan och alla sysslar med rullande rot, så det hade inte varit någon skillnad. Jag kan inte fullt ut dela den oro som många hyresgäster har. Någon gång måste husen renoveras och hyrorna höjas. Är det bättre att renovera alla på en gång och höja hyrorna eller att införa en hyreshöjning stegvis när en lägenhet är outhyrd? Jag har ingen självklart svar på den frågan.

Fakta: Mimers försäljning

Den 1 februari klubbade kommunfullmäktige igenom beslutet att Mimer säljer 749 lägenheter på Skallberget och Bäckby till D Carnegie & Co. Den 4 april i år tar den nya ägaren över.

Läs också Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Sparkade vd:n får miljonfallskärm – nu rasar hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.