Annons

Annelis hyra anses för dyr av kommunen – skulle ut direkt när dottern flyttat

Nyheter Kommunernas knivskarpa regler för bistånd till boende gör att människor runt om i landet riskerar att hamna på gatan. När Anneli Dúdremo Petterssons dotter flyttade ut ville socialen inte längre hjälpa henne. Hon vill flytta, men bostadsbristen sätter stopp. Nu lever Anneli på drygt 800 kronor när hyra och el är betald.
högsta godtagbara bostadskostnad
Foto: Lisa Svensson
När Anneli flyttade in i sin lägenhet i Rimbo var hennes höga inget problem för socialen. Men efter att dottern flyttade ut förändrades det.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Pernilla Arends i Malmö som fick några enstaka månader på sig att sänka sin hyra då den översteg kommunens högsta godtagbara bostadskostnad – med 294 kronor.

Boendesituationen löste sig för Pernilla Arends till slut, men det finns många människor som inte haft samma tur. Vi har gått igenom över 200 domar från förvaltningsrätten där hyresgäster blivit dragna inför rätta på grund av kommunens tuffa tidsgräns för hjälp till hyran. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anneli Dúdremo Pettersson är också drabbad av socialtjänstens hårda gränsdragning för hyran, men på ett lite annat sätt än Pernilla Arends.

När hon var 40 år blev hon sjukpensionär till följd av en arbetsskada men avbröt den efter tio år för att hon ville komma tillbaka till arbetslivet igen. Sedan dess har hon sökt jobb, men på grund av arbetsskadan och hennes ålder har det inte riktigt klaffat.

– Det jag får höra är att de söker yngre människor och mina sjukdomar gör att jag inte kan ta vilket jobb som helst, säger Anneli.

Läs ocksåPernilla drogs inför rätta för hundralappar med kommunens knivskarpa gräns: “Ingen hittar en sån lägenhet”Pernilla drogs till rätta eftersom hennes hyra var för dyr
Högsta godtagbara bostadskostnad
Anneli bor i Norrtälje kommun. Det är den, till ytan, största kommunen i hela Stockholms län.

Fick kontrakt via socialtjänsten

För sju år sedan flyttade hon och hennes dotter in i lägenheten i Rimbo, i Norrtälje kommun, ett kontrakt som de fick av socialen. En tvårumslägenhet på 73 kvadratmeter som i dag kostar henne 8 771 kronor i månaden. Då var det inga problem att socialtjänsten betalade hela hyreskostnaden eftersom hon också fick bostadsbidrag från Försäkringskassan. Det gjorde att biståndet som kommunen bidrog med hamnade under deras gräns för högsta godtagbara bostadskostnad.

– Då gick det ju bra med allt, det var absolut inget tjafs. Det var sen när min dotter flyttade som det blev bråk.

För när dottern flyttade ut för att starta sitt vuxenliv försvann bostadsbidraget. Och socialen ville inte betala hela hennes hyra då. Den hamnade drygt 2 000 över deras högsta godtagbara.

Läs ocksåMalmö stad om flyttkraven på ekonomiskt utsatta: "Vi kan inte styra vilka lägenheter som blir lediga"högsta godtagbara hyreskostnaden är för låg

Flyttkravet från kommunen kom tämligen omgående.

– Det kom en gubbe hit och sa att jag måste flytta. Men jag kan inte flytta, jag har ju ingenstans att ta vägen. Jag sköter mig som hyresgäst.

Anneli gav sig inte. Hon protesterade mot socialens beslut och hennes boendesituation har tagits upp i förvaltningsrätten, flera gånger. Och så har det fortsatt. Hon har överklagat fler gånger än vad hon kan komma ihåg. Under tiden har hon försökt hitta en billigare bostad. Men Norrtälje är en del av Storstockholm och lider av svår brist på billiga lägenheter. Här söker invånarna sina allmännyttiga lägenheter genom det kommunala bostadsbolaget Roslagsbostäder. 

högsta godtagbara bostadskostnad
Anneli har överklagat socialtjänstens beslut fler gånger än hon kan komma ihåg. Det tar på krafterna, menar hon.

Skralt utbud i allmännyttan

Samma vecka som vi träffar Anneli finns det en enda ledig lägenhet i Norrtälje kommun som kostar mindre än kommunens gräns för högsta godtagbara hyreskostnad. Men den ligger i Hallstavik, 43 kilometer från Rimbo. I snitt behöver man ha väntat i drygt tio år för att få en lägenhet i Rimbo och 13 år inne i Norrtälje, enligt Roslagsbostäder.

Anneli har alltså låsts in i ett slags moment 22 bestående av bostadsbidragsregler, socialens hårda gränsdragning och bostadsbrist.

– I fem år har jag bråkat om att få hjälp med en mindre lägenhet och jag vet ju att hyran är dyr. Jag har inga höga krav: någonstans att sova, laga mat och duscha på. Det är det enda jag behöver.

Annons

– Det finns inga lägenheter här med så låg hyra och när jag bett socialen om hjälp säger de bara att de inte är någon bostadsförmedling. Men eftersom soc står på kontraktet borde de ju kunna hjälpa mig.

högsta godtagbara bostadskostnad
I senaste domen från förvaltningsrätten upphäver de beslutet eftersom Norrtälje kommun inte kunnat visa att Anneli bor i en för stor eller för dyr lägenhet.

Ger kommunen bakläxa

Som det är nu betalar soc upp till sin maximala gräns. Resten får hon lösa på egen hand. I Norrtälje kommun är högsta godtagbara hyreskostnad 6 500 kronor, vilket är lägre än de föreskrifter som Försäkringskassan upprättat. Norrtälje tillhör Storstockholm där beräkningen av genomsnittshyran är 7 125 kronor. 

I senaste beslutet från förvaltningsrätten fick kommunen bakläxa.

Rätten menar att nämnden inte kunnat visa hur hyresnivåerna ser ut i kommunen och heller inte att Annelis lägenhet är “orimligt stor eller av orimlig standard.” Därför sa Uppsala förvaltningsrätt att kommunen skulle göra nya bedömningar av Anneli och hennes boendesituation. Men problemen har trots det bara fortsatt och hon märker ingen skillnad från hennes situation innan domen kom och nu, berättar hon. 

högsta godtagbara bostadskostnad
Det finns bara två lediga lägenheter till rätt prisnivå i hela kommunen.

Gjort allt för att hitta bostad

Anneli Dúdremo Pettersson har fått rådrum på flera månader för att sänka sin hyra och hon tycker att hon gjort allt i sin makt för att hitta ett boende som passar kommunens riktlinjer.

– Jag söker och söker nytt. Jag gör allt de säger att jag ska göra. Jag har ett rum i lägenheten som jag inte använder, men jag får inte hyra ut det heller eftersom det är ett soc-kontrakt. Jag får knappt ha någon som sover över här utan att de vill att den ska betala hyra.

– Jag ville bo i en husbil på camping för jag bor gärna litet. Men socialen tycker inte att det var godkänt att hyra husbil. Jag har räknat på det, om jag tar ett blancolån på 500 000 för att köpa en husbil kommer jag betala ungefär 5 000 för det i månaden. Det blir ju billigare.

De månader du inte får hela hyran betald av socialen, hur påverkar det ekonomin?

– Ja, det är klart det triggar igång ett nytt skuldberg men det är farligt att ta såna där snabblån. Men en del gånger har det varit på gränsen och jag har varit nära. Jag har haft skuldsanering och jag kommer inte få en till så jag håller mig borta.

– När det var som värst överlevde jag på svartjobb, men jag kan inte ta det nu och det ska jag heller inte behöva för att överleva. 

En bra månad har Anneli 800 kronor kvar att leva på när hon betalat hyran, elen, bredbandet och parkeringen. Det går ett tag, menar hon, men det tufft i det längre loppet. Mobil har hon inte råd med, så den betalar hennes exman.

Hur har du råd att betala det som blir kvar av hyran och elen?

– Man får välja: bo på gatan, stjäla eller svälta. Jag väljer att svälta. 

Annons
Norrtälje kommun får bakläxa av förvaltningsrätten för att de inte kunnat visa på rimliga hyresnivåer i kommunen.

Svarar på frågor via mejl

Hem & Hyra har sökt Norrtälje kommun för en telefonintervju vid flera tillfällen utan svar. När vi mejlar svarar Silvija Mujakovic, avdelningschef för försörjning och arbete. Hon kan inte uttala sig om Anneli Dúdremo Petterssons specifika fall, utan ur ett generellt perspektiv.

Hur har ni kommit fram till siffran för högsta godtagbara bostadskostnad? Är den relaterad till hyresnivån för lediga bostäder i kommunen?

– Det är ett nämndbeslut och hyresnivåer är framtagna utifrån aktuella bostadskostnader i Norrtälje kommun. Hänsyn har också tagits till vad en låginkomsttagare kan bekosta.

Ni tillhör “Storstockholm” och i Försäkringskassans föreskrifter för högsta godtagbara bostadskostnad är den 7 125 kronor. Varför har ni lagt er lägre?

– Priser har tagits fram utifrån Norrtälje och låginkomsttagarnas möjligheter. Prisnivåer i kommunerna skiljer sig. 

När vi tittar på Roslagsbostäder finns det inga lägenheter i Rimbo, totalt finns två lediga lägenheter i hela kommunen, varav en är för dyr, enligt era siffror. Dessutom är kötiden, i snitt, ungefär 10 år. Hur är det tänkt att man ska hitta en billig bostad? 

– Priser har tagits fram utifrån Norrtälje och låginkomsttagarnas möjligheter. Prisnivåer i kommunerna skiljer sig. Roslagsbostäder är enda kommunala hyresvärd i Norrtälje men det finns ett antal privata hyresvärdar och sökande ska omfatta både första- och andrahandsmarknad, en del har inte kö. Det finns också ett antal internetsidor som förmedlar lediga bostäder, det brukar vi tipsa våra klienter om. I dag hittar jag ganska många lediga bostäder som är under 6500 i Norrtälje kommun.

Om man bor på ett kontrakt via socialtjänsten, kan ni inte hjälpa till att byta till något bättre?

– Socialtjänsten förmedlar inte bostäder. Bistånd i form av bostad beviljas som ett tidsbegränsat insats så att individen har möjlighet att skaffa eget boende.

Hur hade du själv känt om du själv varit i en sådan situation?

– Jag anser att jag har svarat på frågor som var relevanta för ämnet. Har du fler relevanta frågor är du välkommen att höra av dig, skriver Silvija Mujakovic och slutar sedan svara på våra följdfrågor.

Hemlös för hundralappar
Läs också Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Vräkt efter socialens hyresmiss – kommunen anmälde sig själv för allvarliga brister

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.