HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Malmö stad om flyttkraven på ekonomiskt utsatta: ”Vi kan inte styra vilka lägenheter som blir lediga”

Nyheter Pernilla Arends är en av dem som drabbades hårt av kommunens riktlinjer för högsta godtagbara bostadskostnad och var nära att hamna på gatan. Hem & Hyras granskning visar att Malmö stad är den kommun som drar sina invånare till domstol oftast, minst 24 gånger på ett år.
högsta godtagbara hyreskostnaden är för låg
Petra Quandt Farkas är enhetschef på avdelningen för ekonomiskt bistånd och boende i Malmö stad.

Petra Quandt Farkas är enhetschef för ekonomiskt bidrag och boende i Malmö stad. Hon kan inte uttala sig om enskilda fall, utan om högsta godtagbara bostadskostnad ur ett generellt perspektiv.

– När vi fattar beslut om ekonomiskt bistånd så måste vi ju alltid göra en individuell prövning. Då tittar vi på vad personen har rätt till och om den gör vad den kan för att bidra till sin egen försörjning. I varje prövning gör vi individuella bedömningar, men vi har generella regler att förhålla oss till, säger Petra Quandt Farkas, enhetschef för ekonomiskt bidrag och boende i Malmö stad.

Läs ocksåPernilla drogs inför rätta för hundralappar med kommunens knivskarpa gräns: “Ingen hittar en sån lägenhet”Pernilla drogs till rätta eftersom hennes hyra var för dyr

Folk får några månader på sig att hitta nya lägenheter och många mår inte bra. Det måste vara tufft att leva med den stressen?

– Det kan man tycka, men det är ju den tiden som är bedömd att det ska vara rimligt att kunna hitta en ny lägenhet. Man får information om att man måste ställa sig i kö på Boplats Syd till exempel, finns också bostadsrådgivning där man kan få hjälp. Om man visar att man under den här tiden verkligen har försökt hitta en billigare lägenhet men inte lyckats så under vissa omständigheter kan man ju förlänga det rådrummet en viss tid då. Kravet är att man ska söka aktivt efter ett billigare boende och då är det bedömt att det kan man göra inom den tiden i de flesta fall.

Arkivbild Malmö.

Är det rimligt att kunna förvänta sig att personerna i den här situationen ska kunna få de här lägenheterna?

Annons

– Utbudet kan ju säkert skifta. Vi ser till Försäkringskassans beräkning för var hyresnivån ligger i Malmö generellt. Sen exakt vad den ligger på vid en specifik tidpunkt kan man inte veta. Vi kan inte styra vilka lägenheter som blir lediga.

– Att det finns lägenheter i Malmö stad, i den häraden, det gör det ju men sen kanske de inte är lediga just i dag, säger Petra Quandt Farkas.

– När Försäkringskassan har räknat ut den här genomsnittliga kostnaden så har de inte tittat på lediga lägenheter för det kan man ju aldrig styra över. Snittet i Malmö är ju ändå 6775, så lägenheterna finns ju men det är bara det att vi inte vet när de kommer ut på marknaderna.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Men det är ju de lediga lägenheterna som personerna som har det här rådrummet har att välja på? Ska inte ni ta hänsyn till vilka lägenheter som faktiskt finns när ni tar beslut?

Annons

– Det finns ju mycket man själv kan göra, men att man kanske inte når ända fram men som kan göra situationen bättre. I en sådan situation måste man prata med sin socialsekreterare om hur man löser det här på bästa sätt. Grundtanken är att man ska bo så billigt som möjligt så att man på sikt kan klara sig själv.

– Vi vet ju att det är svårt att hitta lägenhet i Malmö, men vi kan heller inte kräva att någon ska flytta utanför Malmö. Vad jag vet så kan vi såklart informera att man kan hitta en billigare lägenhet någon annanstans, men det är ingenting vi kan kräva.

Läs ocksåSopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"Tvådelad bild. Silhuett föreställande en kvinna plus en bild på skräpet som ligger överallt i hyresgästens vardagsrum.
Hemlös för hundralappar
Läs också Annelis hyra anses för dyr av kommunen – skulle ut direkt när dottern flyttat Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.