Anställd på fastighetsjätte misstänks för svarthandel med hundratals hyreskontrakt – kan vara största härvan någonsin

Hem & Hyra har tidigare skrivit åtskilliga artiklar om försäljning av svarta hyreskontrakt för miljonbelopp i Stockholm. I ett uppmärksammat fall blev en mamma och dotter dömda till fängelse efter att ha förmedlat uppemot 15 hyreskontrakt mot betalning. Det var då en av de största svartkontraktshärvorna som hade avslöjats i Sverige.
Men nu kan Hem & Hyra avslöja att polisen sedan förra sommaren har utrett ett betydligt mer omfattande fall – så många som 140 hyreskontrakt misstänks ha sålts.
Vid sjutiden en morgon i början av mars i år slog polisen till och grep den första personen som sedan dess har suttit frihetsberövad. Mannen är i trettioårsåldern och boende i Stockholm. Han har tidigare varit anställd på Newsec som förvaltar tusentals hyresrätter åt fastighetsägare över hela landet. Newsec är angiven som målsägande i fallet och mannen har jobbat direkt med uthyrningsfrågor.
Newsec polisanmälde sin anställde
Han är nu häktad misstänkt för grovt brott mot jordabalken samt grov trolöshet mot huvudman. Enligt Newsec arbetar mannen inte längre kvar.
– Jag kan bekräfta att vi har gjort en polisanmälan i ett fall där det inte går att utesluta att brott begåtts av en före detta medarbetare i samband med hyresförmedling. Vi ser givetvis oerhört allvarligt på det här och samarbetar fullt ut med polisen, säger Elin Edelström, kommunikationschef på Newsec.

Sedan det första gripandet har ytterligare nio personer tillkommit som misstänkta för brott i bostadshärvan. Det handlar om fyra personer som ska ha köpt hyreskontrakt, två som ska ha tvättat brottspengar och ytterligare tre som är misstänkta för grovt brott mot jordabalken. Så sent som i måndags morse grep polisen de två sista personerna.
140 sålda kontrakt – Östermalm utpekat som brottsplats
Svarthandeln ska enligt misstankarna ha pågått under två och ett halvt års tid. En plats på Östermalm är utpekad ut som möjlig brottsplats, samma gata som Newsec har sitt huvudkontor på. Polisen har även beslagtagit mobiltelefoner för att kunna granska innehållet.

Polisutredningen som helhet är belagd med sekretess. Men dokument som Hem & Hyra har tagit del av visar att det finns en misstanke om att över 140 hyreskontrakt har sålts. Det skulle i så fall innebära att det är den största svarthandelshärva som någonsin har lett vidare till ett rättsfall i Sverige.
Anna Meyrowitsch, kammaråklagare som leder förundersökningen, vill i nuläget vare sig säga något om utredningen eller om misstankarna.
– Jag kan inte svara på frågor på grund av förundersökningssekretess säger hon.
Eftersom brotten ska ha skett mellan åren 2022 och 2024 får det stor betydelse för de som ska ha köpt hyreskontrakt. Innan 2019 var det olagligt att sälja hyreskontrakt men inte att köpa, detta ändrades så det blev brottsligt även att köpa ett hyreskontrakt. Leder den nya härvan till åtal är det i så fall första gången som den nya lagen prövas i stor skala.
Den misstänkte före detta förvaltaren nekar till brott
Den före detta Newsecanställdes advokat vill inte svara på frågor om hur hans klient ställer sig till misstankarna. Men enligt dokument som Hem & Hyra tagit del av så nekar den misstänkte till brott. Han menar att han inte alls skulle kunna förstöra utredningen om fick vara på fri fot, vilket åklagaren har hävdat.
Det är extremt ovanligt att handel med svartkontrakt hamnar i domstol. De senaste femton åren har det bara hänt en handfull gånger och oftast rört mindre summor och få lägenheter. Fallet med mamman och dottern i Stockholm kom 2021 och bröt mönstret. Totalt misstänktes de ha förmedlat 40 hyreskontrakt i Stockholm, rekordpriserna var på miljonbelopp.
Newsecärendet är enligt misstankarna betydligt mer omfattande med över 140 hyreskontrakt. Det finns ännu inga uppgifter om summor i det fallet. Men i härvan med mamman och dottern låg priset för hyreskontrakten som max på runt 10 000 kronor per kvadratmeter.
Newsec inblandat i tidigare härva på Rosengård
Det är inte första gången som Newsec kopplas till handel med hyreskontrakt. 2012 kunde gratistidningen City avslöja omfattande svarta affärer i området Herrgården på Rosengård i Malmö. Det handlade då om eftersatta hyreshus med den norska kapitalförvaltaren Acta som ägare men som var förvaltade av Newsec.

Flera Newsecanställda blev utpekade som ansvariga. Anonyma personer berättade i City om hur de hade betalat kontanta summor till anställda hos förvaltaren för att få flytta in i hyresrätter. I ledet under fanns en sorts gatumäklare som förmedlade kontakterna med blivande hyresgäster.
– Jag vill påstå att det här var väldigt känt och väldigt utbrett. I alla fall bland de som bodde i området och som alla kände till att man kunde köpa ett hyreskontrakt till en lägenhet, säger en myndighetskälla med god insyn i situationen i området.
Affärerna på Rosengård skulle ha pågått i åratal och rört ett stort antal lägenheter. Newsec bekräftade att man hade känt till uppgifterna men utan att gå vidare med misstankarna. I samband med avslöjandet kom flera polisanmälningar om mutbrott och bedrägeri in men efter två år lade åklagaren ned utredningen. De utpekade nekade och polisen saknade vittnen som vågade berätta om köp som de varit med om.
Newsec vill inte kommentera händelserna i Malmö 2012.
”Vi avstår ytterligare kommentarer”, skriver kommunikationschefen Elin Edelström i ett mejl.
Tipsa Hem & Hyras reportrar! Du har alltid rätt att vara anonym som tipsare – läs mer om det här.
Kenneth.samuelsson@hemhyra.se, tel: 010-459 20 36
Anders.paulsson@hemhyra.se, tel: 010-459 21 79
Ett internationellt verksamt fastighetsföretag med huvudkontor i Stockholm. Newsec beskriver sig som ”norra Europas största förvaltare av fastigheter” och äger inga egna hus. Företaget förvaltar hyresrätter på uppdrag av fastighetsägare i Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala, Sigtuna, Nyköping, Lund, Kungsbacka, Helsingborg och Eskilstuna.
Enligt företaget har man ingen egen bostadskö utan all förmedling sker via andra och i Stockholm handlar det om kommunala Bostadsförmedlingen och HomeQ. Under perioden 2021-2025 förmedlade Newsec över 1500 lägenheter via Bostadsförmedlingen i Stockholm. HomeQ vill inte lämna ut några siffror.
Det är olagligt att handla med hyreskontrakt, både för köpare och säljare. Rent formellt kallas det brott mot jordabalken. Maxstraff är två års fängelse. Om brottet är ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader. Om brottet däremot är grovt kan man dömas till upp till fyra års fängelse.
Andra brott som kan bli aktuella vid svarthandel är mutbrott, om exempelvis en person som är anställd på ett kommunalt bolag tagit betalt för kontrakt eller bättre kötid. Skattebrott eller bokföringsbrott när svarta vinster från försäljning inte redovisas eller beskattas. Penningtvätt genom att hanteringen av de svarta vinster är brottslig. Urkundsförfalskning – om falska dokument har använts vid till exempel svartköp som maskerats som lägenhetsbyten.