Annons

Svartkontrakt för nästan 17 miljoner – mamma och dotter döms till fängelse

Stockholm En mamma och hennes dotter styrde i hemlighet handeln med svarta hyreskontrakt i Stockholm. Nu döms de till fängelse i en gigantisk svartkontraktshärva. Samtidigt tvingas mamman, dottern och säljarna betala tillbaka över nio miljoner till staten och köparna av svartkontrakten.
Foto: Wikimedia commons/Hem & Hyra
En mamma och dotter döms till fängelse i en gigantisk svartkontraktshärva där hyreskontrakt har sålts i stor skala.

Hem & Hyra har i ett stort antal artiklar skrivit om det som beskrivs som den största härvan med svarta lägenhetskontrakt som avslöjats i Sverige.

Efter en lång förundersökning och rättegång döms mamman, 54, och dottern, 32, till fängelse för att ha bedrivit storskalig förmedling av svarta hyreskontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dottern döms till ett år och sju månaders fängelse för att ha förmedlat svartkontrakt. Mamman döms till ett år och fem månaders fängelse för att ha förmedlat svartkontrakt och i ett fall sålt ett hyreskontrakt. Svarta lägenhetskontrakt har förmedlats och sålts för 16,9 miljoner. Båda får också näringsförbud i tre år.

Under 21 dagar pågick rättegången i Stockholms tingsrätt om svarthandelshärvan.

Dotterns advokat Anna Dahlbom Langley, berättar att domen kommer att överklagas och hon hoppas att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten.

– Vi är besvikna på hur tingsrätten har värderat bevisningen i den del där man anser att det räckt för en fällande dom. Min klient har hela tiden förnekat brott och anser sig inte ha förmedlat lägenheter på det sätt som påstås, säger hon.

Läs ocksåKändisdotter betalade nästan 1,5 miljoner för kontrakt – fastighetsförvaltaren: "En slump" att hon fick lägenhetenYnglingagatan

Mammans advokat Henrik Olsson Lilja konstaterar att mamman dömdes under flertal punkter och till att betala omfattande skadestånd.

– Hon är självklart inte nöjd med domen. Vi tycker tingsrätten har gjort felaktiga bedömningar på alla punkter så vi kommer överklaga till hovrätten.

Annons

Säljarna går fria

I åtalet ska 14 personer ha sålt sina hyreskontrakt med hjälp av mamman och dottern. Men även om tingsrätten anser att det är bevisat att elva personer sålt sina hyresrätter frikänns de på grund av att brotten är preskriberade då de inte bedöms som grova. I tre fall menar tingsrätten att det inte har kunnat bevisas att säljarna tagit emot pengar för sina kontrakt.

Henrik Söderman, åklagare i målet, är nöjd över domen och säger sig förstå att tingsrätten frikänner säljarna eftersom brotten inte bedöms som grova.

– Jag förstår hur tingsrätten resonerar när det gäller säljarna, men jag ville låta tingsrätten pröva om det var grovt brott eller inte, säger han.

Tingsrätten slår fast att dottern och mamman har ägnat sig åt storskalig förmedling av hyresrätter mot betalning. Åtalet omfattar 20 svarta hyreskontrakt.

Läs ocksåMisstänks ha sålt 20 svartkontrakt - åklagare kräver fängelse för mamma och dotter

Men tingsrätten menar att verksamheten varit betydligt större än vad som omfattas av åtalet och att den har pågått under flera år. Sms-konversationer visar också att mamman och dottern har haft tillgång till ett stort antal hyresrätter. En kräsen köpare erbjöds 25 hyresrätter innan hon tackade ja.

200 000 i kontanter

Tingsrätten stödjer sig på att både köpare och säljare av hyresrätter gett samstämmiga uppgifter om hur svartaffärerna gått till. Deras vittnesmål bekräftas också av den omfattande bevisningen i form av textmeddelanden mellan svartmäklarna och köpare och säljare. Bland annat hittades en Samsungtelefon hos dottern som använts för olika lägenhetsaffärer.

Annons
Plastfickor med kontanter som påträffades vid husrannsakan hos svartmäklaren är en del av bevisningen.

Vid en husrannsakan hos mamman beslagtogs också 200 000 i kontanter och dokument som hade med försäljningarna att göra, hos dottern hittades 140 000 kronor i kontanter.

Under rättegången har det blivit tydligt att många fler personer varit inblandade i affärerna.

Och enligt tingsrätten har svartkontraktsaffärerna byggt på att mamman och dottern har samarbetat med både hyresvärdar och förvaltare som har sålt hyresrätter, men även hjälpt till med skenskrivningsadresser som använts vid skenbyten för att svartaffärerna ska kunna genomföras. I vissa fall har hyreskontrakt sålts direkt av värden eller förvaltaren, skriver tingsrätten.

Utöver det har andra personer hjälpt till att skaffa fram falska arbetsgivarintyg, manipulerat kontoutdrag och förfalskat löneutbetalningar för att köparna ska bli godkända som hyresgäster. Ytterligare en person har arbetat nära mamman och dottern i verksamheten men har inte åtalats på grund av att åklagaren anser att bevisen inte räcker till.

Förutom fängelse ska mamman och dottern tillsammans med säljarna också betala tillbaka cirka 9,3 miljoner kronor till köparna och staten, merparten till köparna. I summan ingår att säljarna ska betala tillbaka det som de har tjänat på affärerna.

Läs också Köpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheter 15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande" Lidingöpar bytte lyxvåning – avslöjades i härva med svartkontrakt Medie-vd erkänner – sålde hyresrätt på Östermalm svart genom skenbyte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.