Annons

Färsk hovrättsdom – mamma och dotter döms till fängelse i svartkontraktshärva

Stockholm Ny dom i gigantisk svartkontraktshärva. En mamma och hennes dotter döms till fängelse av Svea hovrätt för att ha förmedlat svarta hyreskontrakt i stor skala. De båda döms också till näringsförbud i tre år.
Foto: Wikimedia commons/Hem & Hyra
En mamma och dotter döms till fängelse i en gigantisk svartkontraktshärva där hyreskontrakt har sålts i stor skala.

Hem & Hyra har skrivit ett stort antal artiklar om en uppmärksammad gigantisk härva med svarta hyreskontrakt. Bland de som köpt svarta hyreskontrakt fanns bland annat en medie-vd, en polis och en kändisdotter.

En mamma och hennes dotter dömdes tidigare i år till fängelse och näringsförbud för att ha förmedlat ett stort antal hyreskontrakt mot betalning, enligt en dom i Stockholms tingsrätt. De dömdes också att betala tillbaka pengar de tjänat på affärerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Därefter överklagade de båda domen i tingsrätten till hovrätten och yrkade på att de skulle frikännas.

Men Svea hovrätt slår nu fast att tingsrättens dom ska gälla. Dottern får därmed fängelse i 1 år och 7 månader medan mamman döms till fängelse i 1 år och 5 månader. De döms också till näringsförbud i 3 år.

Hovrätten ändrar dom

Men på några punkter ändrar hovrätten tingsrättens dom.

Annons

Den dömda dottern frikänns för att ha förmedlat ett hyreskontrakt till en lägenhet vid Bjurholmsplan. Hovrätten konstaterar att dottern hjälpt till med ett skenbyte men tycker inte att det finns tillräckligt med bevis för att hon också tagit emot pengar för kontraktet.

Hon döms därför för 15 fall av försäljningar av hyreskontrakt istället för 16.

Hovrätten ändrar också tingsrättens dom när det gäller en paradvåning vid S:t Eriksplan. Hovrätten anser inte att det går att bevisa att svartmäklarna har tagit emot två miljoner för lägenheten som påstods i tingsrätten.

Läs ocksåFejkbyte avslöjades efter anonymt tips – misstagen som tvingar bort vd:n från paradvåning

Ska betala tillbaka 1,1 miljoner

Hovrätten slår därför fast att mamman och dottern solidariskt ska betala tillbaka 1,1 miljoner till köparna av lägenheten vid S:t Eriksplan.

Men den ändrade summan gör inte att brottsrubriceringen ändras utan det räknas fortfarande som ett grovt brott enligt hovrätten. längden på straffet ändras inte heller.

Annons

I flera fall dömdes de båda att tillsammans med säljarna betala tillbaka pengar till köparna. Efter tingsrättens dom har flera av säljarna betalat tillbaka pengar till köparna.

Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Därför justerar hovrätten nu ner summorna som mamman och dottern ska betala tillbaka till köparna.

För mamman återstår att bland annat betala 35 000 kronor till en hyresgäst som köpte ett svartkontrakt till en paradvåning på Östermalm och sedan blev uppsagd på grund  av hyresskulder. Hyresgästen har tidigare fått tillbaka 700 000 kronor.

Läs också Osannolik förklaring – så avslöjades värdens skumma affärer med lägenhetskontrakt Ny dom: Därför blir Östermalmsbon av med paradvåning som han köpte svart Köpte svartkontrakt till paradvåning på Östermalm – sägs upp efter 46 sena hyresbetalningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.