Annons

Köpte svartkontrakt till paradvåning på Östermalm – sägs upp efter 46 sena hyresbetalningar

Stockholm En hyresgäst som köpte kontraktet till en paradvåning på Östermalm för 1,5 miljoner har sagts upp. Men det är inte svartkontraktsköpet som gör att mannen blir av med kontraktet efter ett beslut i hyresnämnden. Det är i stället att hyresgästen har varit sen med hyran vid 46 av 59 tillfällen. Men mannen vägrar flytta.
Riddargatan på Östermalm.
Foto: Kenneth Samuelsson
Mannen köpte en paradvåning på Östermalm men blev uppsagd när han inte betalade hyran i tid vid 46 tillfällen.

Det är en från början oönskad hyresgäst som har blivit uppsagd från sin paradvåning på Östermalm.

Enligt handlingar i hyresnämnden står det klart att mannen fick lägenheten genom ett byte 2018, men lika tydligt är det att hyresvärden försökte stoppa bytet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Värden hade flera skäl.

Ett var den historia som paret, som då bodde i paradvåningen, målade upp. Kvinnan som stod på kontraktet till våningen hävdade att hon gett hyreskontraktet till sin man. Skälet uppgavs vara att de skulle separera och kvinnan skulle flytta in i en villa på Lidingö. Hennes man skulle byta bort paradvåningen, som han nu fått, mot den nu uppsagda mannens fyra på Lidingö.

Men hyresvärden trodde inte på berättelsen utan menade att paret fortfarande var sambos och försökte stoppa bytet.

Läs ocksåKöpte svartkontrakt i Estniska huset – förlorade alla pengar

Det ska senare visa sig att värdens misstankar om att allt inte stod rätt till stämmer.

Konkursbolag intygade lön

Ett annat skäl till att värden försökte stoppa bytet var att de inte ville ha den nu uppsagda mannen som hyresgäst – mannen hade haft ekonomiska problem och de litade inte på att han skulle betala hyran. Men också att företaget som intygade mannens lön befann sig i konkurs, enligt hyresnämndens handlingar. Samtidigt visade mannen upp bankdokument som visade att han hade gott om pengar.

Det slutade ändå med att bytet gick igenom.

Läs ocksåSvartkontrakt för nästan 17 miljoner - mamma och dotter döms till fängelse

Men det dröjde inte länge innan mannen började slarva med hyrorna. De senaste fem åren har han varit sen med hyran vid 46 av 59 tillfällen. Ibland några dagar men emellanåt flera månader.
Hyresvärden säger upp mannen på grund av problemen med hyresbetalningarna men även på grund av att värden menade att han hade köpt sitt hyreskontrakt.

Men mannen vägrar flytta.

När ärende avgjordes i hyresnämnden tidigare i år fick värden rätt – redan mannens återkommande sena hyresbetalningar är skäl för uppsägning, enligt hyresnämnden, som beslöt att mannen ska lämna ifrån sig lägenheten på 171 kvadratmeter på en av Stockholms bästa adresser.

Annons

Ett beslut som överklagats och ligger i hovrätten

Hemligheten bakom bytet

Historien om den verkliga anledningen till att den nu uppsagda mannen fick paradvåningen på Östermalm finns begravd i en gigantisk utredning av Skatteverket och Polisen, som Hem & Hyra har skrivit om tidigare.

I förhör med Polisen berättar mannen att allt började 2016 när han hade fått loss en stor summa pengar och ville köpa ett hyreskontrakt i Stockholms innerstad. Han kontaktade en kvinna som agerade svartmäklare och som hjälpte honom.

För att få paradvåningen på Östermalm var mannen tvungen att gå via en lägenhet på Lidingö som han köpte kontraktet till för 800 000 kronor. Han skulle bo i Lidingölägenheten ett tag och sedan byta till Östermalmslägenheten genom att betala lika mycket pengar till.

Enligt polisförhören krävdes att mannen betalade de 800 000 kronorna för Lidingölägenheten kontant.

Fick 800 000 i en plastkasse

För att få fram pengarna satte han in 800 000 till ett konto och fick därefter en kasse med 800 000 kronor i 500-kronorssedlar av en okänd man vid en bensinstation. Därefter åkte han enligt förhöret till svartmäklarens kontor där sedlarna räknades i en sedelräknare och lades i olika kuvert.

Efter att ha bott i Lidingölägenheten ett tag får han till slut byta till sig paradvåningen om sex rum och kök, 171 kvadratmeter med en hyra på cirka 18 000 kronor.
Men för att få loss paradvåningen krävdes att mannen betalade svartmäklaren ytterligare 735 000 kronor, berättar han.

Enligt mannen har han betalat 800 000 kronor plus 735 000, totalt 1 535 000 kronor för kontraktet till paradvåningen när han flyttade in 2018. När mannen köpte hyreskontrakten var det inte olagligt att köpa hyreskontrakt, däremot att sälja.

Gigantisk svartkontraktshärva

Hela upplägget avslöjades i en gigantisk härva med svarta hyreskontrakt där en mamma och en dotter dömdes till fängelse för att ha sålt och förmedlat hyreskontrakt mot betalning. Mamman dömdes bland annat för att ha tagit emot 735 000 kronor som betalning för paradvåningen.

Både mamman och dottern förnekar att de har sålt några hyreskontrakt och har överklagat domen till hovrätten. Mamman hävdar att de 735 000 kronorna hon fick in på kontot var ett lån från mannen i paradvåningen.

Annons

När det gäller de 800 000 kronorna menar tingsrätten att det finns en del som talar för att de är delbetalning för paradvåningen men att detta inte helt går att bevisa.

När mannen i paradvåningen tidigare i år blev uppsagd i hyresnämnden på grund av hyresskulder och för att han ska ha köpt sitt kontrakt svart framförde han sin syn på saken.

Corona – skälet till sena hyror

De sena hyresbetalningarna bortförklarar han med att de i många fall rör sig om några dagar och därför inte är så farliga. När hyran varit sen längre tid förklarar han det med att Corona-epidemin gjort att hans företag gått dåligt och att hyresinbetalningarna blivit lidande.

När det gäller de svarta lägenhetsaffärerna som mannen tidigare berättat utförligt om i polisförhör – målar mannens juridiska ombud upp en helt annan bild av vad som hänt när uppsägningen prövas i hyresnämnden. Det juridiska ombudet hävdar att det inte betalats några pengar för svarta lägenhetskontrakt.

Den uppsagda mannen hävdar att svartmäklaren var en konsult och expert på bostadsförmedling som han betalade för att hitta lägenheten på Lidingö, en lägenhet som senare kunde bytas mot paradvåningen. Att han förde över 735 000 kronor till konsulten i samband med flytten till paradvåningen beskriver han nu som ett lån till ett fastighetsprojekt.

Mannen ändrar sin version

Det hela rör sig enligt mannen om ett sedvanligt lägenhetsbyte.

Efter att hyresnämnden i somras beslutade att mannen skulle flytta på grund av en mängd sena hyresinbetalningar så har mannen överklagat beslutet till hovrätten som nu ska avgöra ärendet.

Hem & Hyra har sökt hyresgästen för en intervju utan resultat.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.