Annons

Ola Rapace i hemlig överenskommelse med advokat – krävde tillbaka pengar för svartkontrakt

Stockholm De köpte sina hyreskontrakt för miljontals kronor och stämde sedan värden och krävde tillbaka sina pengar. Dagen innan tvisten skulle avgöras i tingsrätten kom beskedet att Ola Rapace och sju andra svartkontraktsköpare har nått en hemlig överenskommelse med den nu döda hyresvärdens advokat.
Foto: Kenneth Samuelsson/Jessica Gow/TT
En av dem som köpt lägenhet svart på Hornsgatan 153 är Ola Rapace. Köpet skedde 2013 innan det blev olagligt att köpa lägenhetskontrakt.

Under två dagar i maj skedde två tämligen unika händelser på den svarta marknaden för hyreskontrakt i Stockholm. Den 12 maj dömdes två personer i Stockholms tingsrätt för att ha förmedlat svartkontrakt för 17 miljoner kronor tillsammans med en stor mängd säljare.

Dagen innan, den elfte maj, och betydligt mer i skymundan, nåddes en hemlig överenskommelse där skådespelaren Ola Rapace var en av huvudrollsinnehavarna.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Svartkontraktshärvan där Ola Rapace ingår beskrivs i detalj i en stämningsansökan i Stockholms tingsrätt. I handlingarna vittnade elva hyresgäster om hur de lämnat över miljontals kronor till sin nu döda hyresvärd för svarta hyreskontrakt.

Pengarna överlämnas inte sällan i den gamla hyresvärdens lägenhet på Strandvägen, enligt vittnesmålen. En hyresgäst tog med sig en kompis för att vara på den säkra sidan när hon åkte med 325 000 kronor i kontanter på tunnelbanan. En annan gång lämnades 450 000 kronor i kontanter till hyresvärden när hon låg inlagd på Sabbatsbergs sjukhus, enligt vittnesmål.

I handlingarna berättar också skådespelaren Ola Rapace hur han betalar lite över en miljon kronor för två hyresrätter i huset på Hornsgatan. Som bevis för betalningarna har han vittne till att han lämnat över 50 000 i värdens våning. Men han har även kvitto på att han betalat in 950 000 kronor till tre olika personer som betalning för hyreskontrakten. En liten udda detalj är att han också som betalning för svartkontrakten har betalat in 57 000 i stämpelskatt för ett hus i Nynäshamn som två andra personer äger enligt kvittot, en av dem ingår i hyresvärdens närmaste krets.

Läs ocksåStor härva med svartkontrakt avslöjad – Ola Rapace kräver tillbaka 1,7 miljoner av död värd

Krävde tillbaka tio miljoner

När allt räknades ihop så slutade det med att de elva hyresgästerna hävdade att de hade betalat över fyra miljoner kronor för sina kontrakt som de köpt mellan 1997 – 2013. Men med ränta krävde de i stämningsansökan tillbaka tio miljoner kronor av den sedan fyra år tillbaka döda hyresvärdens dödsbo.

Skälet till att de stämde dödsbot var att de hävdar att de hade blivit lovade att få tillbaka sina pengar om de flyttade. Men när hyresvärdens dotter tog över husen efter sin avlidna mamma så vägrade hon att betala tillbaka några pengar vid flytt, enligt hyresgästerna.

Det här var 2020 och sedan dess har Hem & Hyra avslöjat att de elva hyresgästerna inte var ensamma om att hävda om att de köpt sina hyreskontrakt svart av hyresvärden. När vi grävde vidare så vittnade hyresgäster i flera av kvinnans andra hyreshus att de betalat svart för att få sina kontrakt.

Läs ocksåRapace betalade miljon för kontraktet - härvan i Stockholms innerstad växer

Sedan 2020 har inte så mycket hänt, det har skickats en del mejl mellan dödsboets advokat och hyresgästernas ombud. Nyligen hoppade också några hyresgäster som stod bakom stämningen av och återkallade sina krav.

Dödsboet förnekar kännedom

Den avlidna hyresvärdens dotter har inte velat uttala sig utan hänvisar till deras advokat som bestrider alla krav från hyresgästerna. Advokaten hävdar också att de flesta ärenden är preskriberade och att dödsboet inte har haft kännedom om några köp av svartkontrakt har skett.

Annons

Men den 11:e maj i år, dagen innan rättegången skulle starta i Stockholms tingsrätt, tog hela historien en oväntad vändning.
I ett kort mejl meddelade åtta hyresgäster att de återkallar sin talan ”eftersom parterna numera är överens om villkoren för sina mellanhavanden”. Parterna har nått en förlikning, allt är återkallat. Cased Closed.

Hemlig överenskommelse

Men vad som gjorde att parterna släppte sina miljonkrav på sin numera döda hyresvärds dödsbo är inte helt lätt att få klarhet i. Innehållet i förlikningen är omgärdad av sekretess.

Det vi vet är i alla fall att de åtta hyresgästerna krävde 3 370 000 kronor av hyresvärden som de hävdar att de har betalat för sina svartkontrakt. Utöver det krävde 3 879 448 kronor i ränta på sina betalningar som i vissa fall sträcker sig 20 år tillbaka i tiden. Totalt lite över sju miljoner.

Nöjd med hemlig överenskommelse

Hyresgästernas ombud, Greger Boström, är fåordig och hänvisar till tingsrättens dagboksblad.

– Där står det som är offentligt. Men allt är nedlagt eftersom parterna har kommit överens, säger han.

Vad är det ni har kommit överens om?

– Det är sekretessbelagt så jag kan inte säga någonting.

Men kan du säga om du och dina klienter är nöjda med förlikningen?

– Ingen kommentar.

Annons

En av hyresgästerna som stod bakom stämningen vill inte heller berätta om några summor men säger att det har förhandlats och att de har nått en förlikning.

Men är du nöjd?

– Ja annars hade jag inte gått med på det, säger hyresgästen som vill vara anonym.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, känner inte till någon liknande händelse.

– Det är många svåra frågor och det hade varit intressant om det hade blivit en dom så att frågorna hade prövats, säger han.

Hem & Hyra har sökt Ola Rapace för en kommentar utan att lyckas.

Dödsboets ombud, Lennart Melchior på Hellström Advokatbyrå, säger att han inte vill kommentera förlikningen.

Läs också 15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande" Anställd inom polisen köpte svartkontrakt för halv miljon Hög mediechef krävs på skatt - tjänade pengar på svartkontrakt Hyresgäster köpte svartkontrakt hos kommunala bostadsbolag Köpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheter Medie-vd erkänner – sålde hyresrätt på Östermalm svart genom skenbyte Misstänks ha sålt 20 svartkontrakt - åklagare kräver fängelse för mamma och dotter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.