Annons

Årehus kräver kraftig hyreshöjning

Åre ​Årehus får inte driften att gå ihop, därför kräver det kommunala bostadsbolaget 5,8 procent i hyreshöjning för nästa år. ”Det är framför allt taxehöjningarna för fjärrvärmen som gör att vi tvingas kräva denna höjning”, säger Inger Eriksson, vd på Årehus AB.
2009 höjde Jämtkraft taxan för fjärrvärmen med tio procent och till nästa år aviseras en höjning på elva procent. Det är bland annat detta som får Årehus AB att kräva den högsta hyreshöjningen i Norrland så här långt. Den hyreshöjning som gjordes för 2009 på 2,98 procent har heller inte räckt till för att klara bolagets kostnader menar Inger Eriksson.
 
– Nej, prognosen visar att vi kommer att göra ett förlustår på driften av bostäder detta år. Visst har ränteläget hjälpt upp det hela, men inte tillräckligt mycket, säger Inger Eriksson, vd på Årehus.
 
Eriksson berättar vidare att underhållet fått släpa efter på grund av den rådande ekonomiska situationen.
 
– Vi skulle bland annat behöva se över våra fasader och det är kostsamma saker.
 
Årehus är en av de minsta allmännyttorna i Norrland med 280 lägenheter. Detta efter att bolaget sålde ut cirka 400 lägenheter för ett par år sedan.
 
Den 25 november sätter sig parterna, Årehus och Hyresgästföreningen, ner för att förhandla om nästa års hyror. Om Årehus får igenom sitt krav återstår att se.
 
– Jag har ännu inte hunnit sätta mig ner och titta igenom Årehus kalkyl, jag kan bara konstatera att deras förslag är ett av de högsta yrkandena i landet så här långt och jag kan nog tycka att det känns lite väl högt, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.