Annons

Åtgärder mot höga radonhalter i Sotenäs

Sotenäs Sotenäsbostäder har precis avslutat första delen i en stor satsning kring radonmätningar. Resultaten är bitvis långt över de rekommenderade värdena.

Radonmätningarna i cirka 300 av Sotenäsbostäders lägenheter på Hedalen i Hunnebostrand samt Rockeskärsgatan och Fyrbåksgatan/Signalgatan i Kungshamn är klara. Ytterligare ett antal mätningar analyseras fortfarande, resten ska mätas under nästa säsong. När allt är klart har drygt hälften, omkring 600 av totalt 1 100 lägenheter, fått radonhalten uppmätt. 

Det är den hittills största samlade mätningen hos bolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På Sotenäsbostäders hemsida finns en rapport över färdiga mätresultat i totalt 483 rum. 183 av dem har värden över Socialstyrelsens riktlinjer på max 200 Bequerel per kubikmeter luft. Några ligger så högt som 1 520 Bq.
– I de fallen misstänker vi att hyresgästerna kan ha stängt av ventilationen, för att spara in på värmen. Vi har gått ut med information om detta, säger vd Mattias Jakobsson.

Annons

Vad som kan vara orsaken i andra fall är ännu inte helt klart. Men det är framför allt markradon som är problemet, Sotenäsbostäder har inga hus byggda i blåbetong som är en vanlig radonkälla.

Nu börjar en process för att få ner halterna. Bolaget har tagit fram en åtgärdsplan som riktas mot lägenheter med värden över 400 bequerel per kubikmeter luft. Första steget blir att undersöka om det finns någon obalans i ventilationen.
– Om det inte räcker får vi titta på om det kan finnas eventuell sprickbildning mot marken. Det är inte alltid helt enkelt att se vad höga halter beror på, säger Mattias Jakobsson.

Annons
Läs ocksåHel kommun utan ström - så drabbades hyresgästerna

Relaterat
Läs Hem & Hyras kartläggning över radonarbetet i västsvenska kommuner:
Dålig koll på radon i västsvenska flerbostadshus
Kommunal blåslampa krävs ofta för radonåtgärder
Överläkaren: gränsvärdet för radon borde halveras

Fakta: Fakta: Radon


Radongas är luktfri och osynlig och mäts i becquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m³). Gränsvärdet är 200 Bq/m³. Radon finns i marken och i vissa byggmaterial, t ex blåbetong. Långtidsexpon-ering kan ge lungcancer. 

Radon mäts med hjälp av en dosa med spårfilm i, den kan du få från till exempel miljökontoret i din kommun eller via Hyresgästföreningen. Mätningen ska genomföras under två, helst tre, månader under eldningssäsongen, det vill säga 1 oktober–30 april för att vara tillförlitlig. Om radonhalten överskrider gränsvärdet kan det avhjälpas till exempel med hjälp av bättre ventilation.

Källa: Strålsäkerhets-myndigheten, Boverket

Läs också Luftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar" Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter Vattnet steg över Yvonnes storstövlar efter oväder i Kungshamn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.