Annons

Åtgärdsföreläggande i Huskvarna

Jönköping Hovrätten ger en hyresgäst i Huskvarna rätt att få fuktskador i lägenheten åtgärdade. Tvärtemot hyresnämnden anser hovrätten att det inte är bevisat att han orsakat skadorna själv.

När ärendet om åtgärdsföreläggande var uppe i hyresnämnden avslogs hyresgästens ansökan eftersom hyresnämnden ansåg att han själv orsakat fuktskadorna i lägenhetens kök- och badrumsvägg.

Enligt hyresnämndens bedömning hade hyresgästen inte bara spolat ned kattsand i avloppet, han hade därtill inte felanmält till sin hyresvärd, varken när det gäller stopp i avloppet eller den vattenskada som orsakades av stoppen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen, som företräds av Hyresgästföreningen, överklagade beslutet. Och hovrätten gör en annan bedömning än hyresnämnden.

Annons

Hovrätten skriver i sitt beslut att rätten vid en sammantagen bedömning finner att det inte går att visa att fuktskadorna har vållats av hyresgästen.

Hovrätten förelägger hyresvärden Kindbergs förvaltning att senast 31 januari 2015 åtgärda de aktuella fuktskadorna.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Annons

Fotnot: När en hyresgäst själv är vållande till en skada i sin lägenhet kan inte åtgärdsföreläggande meddelas, enligt hyreslagen.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Hyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 kr Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret" Torbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.