HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Åtgärdsföreläggande i Huskvarna

Jönköping Hovrätten ger en hyresgäst i Huskvarna rätt att få fuktskador i lägenheten åtgärdade. Tvärtemot hyresnämnden anser hovrätten att det inte är bevisat att han orsakat skadorna själv.

När ärendet om åtgärdsföreläggande var uppe i hyresnämnden avslogs hyresgästens ansökan eftersom hyresnämnden ansåg att han själv orsakat fuktskadorna i lägenhetens kök- och badrumsvägg.

Enligt hyresnämndens bedömning hade hyresgästen inte bara spolat ned kattsand i avloppet, han hade därtill inte felanmält till sin hyresvärd, varken när det gäller stopp i avloppet eller den vattenskada som orsakades av stoppen.

Läs ocksåTorbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckanTorbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt två år sedan.

Hyresgästen, som företräds av Hyresgästföreningen, överklagade beslutet. Och hovrätten gör en annan bedömning än hyresnämnden.

Annons

Hovrätten skriver i sitt beslut att rätten vid en sammantagen bedömning finner att det inte går att visa att fuktskadorna har vållats av hyresgästen.

Hovrätten förelägger hyresvärden Kindbergs förvaltning att senast 31 januari 2015 åtgärda de aktuella fuktskadorna.

Läs ocksåMögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten

Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Annons

Fotnot: När en hyresgäst själv är vållande till en skada i sin lägenhet kan inte åtgärdsföreläggande meddelas, enligt hyreslagen.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Hyresgäster är utan värme och varmvatten: ”Det är en mycket komplicerad situation” Pandemin hindrar svåra hyresnämndsfall - Izabelle fick leva flera år i skadad lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.