Annons

Åtta års falsk kötid – här ville gängmannen i Malmö bo

Malmö En betalning på 36 000 kronor avslöjade fusk i bostadskön för tre år sedan. Men vare sig Boplats Syd, vars system hade hackats, eller åklagaren, som skött utredningen av fusket, fick veta något om de hemliga bevisen.
Foto: Anders Paulsson

En över hundra kvadratmeter stor hyresrätt, högt upp i huset och med utsikt över den nya stadsdelens torg. Med mattlackerad ekparkett i samtliga rum och en barnvänlig gård nedanför. Hyran låg på drygt 12 000 kronor i månaden. ”Prisvärda och rymliga lägenheter”, enligt beskrivningen.

Här i det kommunala bostadsbolaget MKB:s nybyggda hus på Föraregatan ville en av Malmös kriminella flytta in. 32-åringen hade då sin adress i centrala Malmö och är enligt polisen en nyckelperson i den kriminella världen. Men allt gick inte rätt till.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt information från en hittills hemlig polisoperation med namnet Mellerud betalade 32-åringen 36 000 kronor för att hoppa förbi hela Boplats Syds kö. Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta att mannen hade en köprofil som i hemlighet hade manipulerats. Enligt uppgift ska upplägget ha gett honom omkring åtta års kötid i Boplats Syds system.

Polisoperationen Mellerud började 2016 och var riktad mot ett av Malmös brottsnätverk som försörjde sig på knarkhandel och ekonomisk brottslighet.

– Vi följde de huvudmisstänkta personernas finansiella rörelser och såg en överföring som vi reagerade på. Vi såg att den gick till en anställd på Boplats Syd, säger Martin Lejestrand, insatschef för operation Mellerud.

Läs ocksåSå använde kvinnan sin brors kötid – tvåbarnsfamiljen vräks efter fusketMKB-flaggor och röd hållare med kölappar.

– Det var inga oklarheter vad betalningen gällde: det var att få gå före i kön, säger han.

Skandalen på bostadsförmedlingen blev känd för tre år sedan. En före detta anställd misstänks ha försett sökande med extra kötid och 28 personer lyckades skriva kontrakt. Hem & Hyras uppgifter visar att minst två personer från den kriminella världen finns med i härvan på Boplats Syd som tilltänkta hyresgäster, och samtidigt i operation Mellerud. Det handlar om 32-åringen och en person som kan kopplas till honom, enligt uppgift från polisen.

Ingen som bor i huset idag är kopplad till uppgifterna i artikeln.

32-åringens lägenhetsaffär gick i stöpet i sista sekund, innan han lyckades skriva på kontraktet för bostaden på Sorgenfri. Enligt Boplats Syd hade andra personer med falsk kötid kontaktat förmedlingen under samma period och ställt frågor som väckt misstankar. På så sätt ska manipulationen med falsk kötid ha avslöjats, berättar vd Krister Hjelm. Boplats Syd varnade MKB inför kontraktsskrivningen med 32-åringen, men han dök aldrig upp.

Annons

Vare sig Boplats Syd eller åklagaren som har lett utredningen av fusket de senaste tre åren säger sig ha fått kännedom om uppgifterna från operation Mellerud: om fusket, pengarna eller kopplingen mellan insidern på bolaget och den blivande hyresgästen med kriminell belastning.

– Jag har över huvud taget aldrig hört talas om detta. Det har varken kommit fram förr eller senare. Det hade ju varit guld att ha i vår utredning, säger Krister Hjelm.

– Det låter intressant men är helt nya uppgifter för mig, säger Lars Morand som är förundersökningsledare för fuskutredningen.

Läs ocksåLjög om jobb – döms till böter för lägenhetsfuskBoplats Syds skylt och kölappar.

Från MKB kommer samma besked från de ansvariga vid tiden, polisen hörde aldrig av sig.

Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

Martin Lejestrand ledde den hemliga operationen där 32-åringen och en rad andra nyckelpersoner från den kriminella världen övervakades.

– Jag kommer inte ihåg detaljmässigt hur informationen delades eller hur Boplats Syd uppmärksammades på det här, säger han.

Kan informationen ha stannat kvar i er utredning och inte nått Boplats Syd ?

– Är det deras uppfattning så tänker inte jag ifrågasätta den, säger han.

Annons

Den 32-årige gängmannen har inte dömts men är idag misstänkt för brott inom ramarna för operation Mellerud, men inte för något kopplat till Boplats Syd.

Kötidsfusket utreds på annat håll inom polisen som dataintrång och enligt åklagaren Lars Morand finns det ytterligare exempel på betalningar från hyresgäster till den misstänkte insidern som kommit fram efter hand. Han har viss förståelse för att informationen om gängmannen inte har nått hans utredning.

– Man måste tänka på att det kan vara en svår balansgång ibland. En förundersökning har sekretess och det går inte att dela uppgifter hur som helst utan ordning och reda, säger han.

Hem & Hyras tidigare granskning av bostadsfusk och handel med hyreskontrakt har visat att det främst är låginkomsttagare och utsatta grupper som olagligt betalar sig fram på hyresmarknaden i Malmö.

I Stockholm är det vanligare att kriminella har en betydande roll i de svarta affärerna med hyresrätter. Detta enligt en tidigare rapport från polisens regionala underrättelsesektion i huvudstaden. Den lyfter fram flera motiv:

  • Bostäder är en statussymbol för kriminella och hyresrätter är i vissa fall en billig genväg till attraktiva adresser.
  • Det kan vara ett sätt att investera pengar som kommer från brott, men som inte syns utåt på samma sätt som ett köp av en bostadsrätt.
  • Kriminella med en strulig vit ekonomi kan ha svårt att få bostadslån för att köpa en bostadsrätt.

Enligt rapporten kan den organiserade brottslighetens närvaro på hyresmarknaden ha en “samhällshotande effekt” och ses som ett tecken på att systemet inte fungerar.

Fakta: Fusket i den skånska bostadskön

Härvan uppdagades sommaren 2017. Gamla och avregistrerade profiler med lång tid i kön hade väckts till liv i systemet men med nya personer som bostadssökande. 28 personer gled förbi den långa kön och fick hyreskontrakt hos bland annat Stena och MKB. Ännu fler profiler hade förberetts och låg väntande i systemet. En anställd är misstänkt och har tvingats sluta på arbetsplatsen. Han har lämnat landet men söks av polisen.

Fakta: Polisens operation Mellerud

Samarbete mellan tullverket och Malmöpolisen som startade 2016. Myndigheter som bland annat försäkringskassan, skatteverket och arbetsförmedlingen har även deltagit.

Syftet har varit att angripa narkotikanätverken i Malmö för få stopp på våldsbrottsligheten. Att granska misstänktas ekonomi har varit en central del. Flera personer har dömts till fängelsestraff som en följd av operationen. Andra har lämnat landet eller är efterlysta.

Läs också Skapade falsk tid i bostadskön - dömde fuskaren slipper miljonkrav Dom i unikt rättsfall - manipulerade bostadskön över hundra gånger: "Äntligen får vi upprättelse" Den åtalade riskerar fängelse efter fusket i bostadskön: "Jag såg det inte som ett brott"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.