Annons

Ljög om jobb – döms till böter för lägenhetsfusk

Skåne En 28-årig man lämnade in falska handlingar för att kunna få en hyresrätt genom den regionala bostadskön Boplats Syd. Nu döms han till böter. Det är den tredje domen kopplat till lägenhetsfusk hos Boplats Syd. "Vi kan aldrig acceptera det", säger Anders Sjögren, vd för Boplats Syd.
Boplats Syds skylt och kölappar.
Foto: Anders Paulsson

Den regionala bostadskön Boplats Syd, med kontor i Malmö, förmedlade nära 9 500 hyreslägenheter under 2022. En av dem som sökte bostad är den 28-åring som nu döms till dagsböter för att ha försökt fuska sig till en lägenhet i Helsingborg. På Boplats Syd välkomnar man domen.

– Det är bra att rättvisa skipas. Vi kan aldrig acceptera fusk och att någon försöker ta en bostad från någon som köat och som söker lägenhet på riktiga premisser, säger Anders Sjögren, vd för Boplats Syd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Anders Sjögren, personalchef på Hyresgästföreningen.
Anders Sjögren, vd för Boplats Syd.

Det var förra hösten som mannen lämnade in ett anställningsbevis från ett större företag i samband med att han sökte en lägenhet. En förutsättning för att han alls skulle kunna vara aktuell för hyreskontraktet på den aktuella adressen. Men personal på Boplats Syd fattade misstankar.

Mannens lön var för låg i förhållande till hyran. När bostadsförmedlaren på Boplats Syd påpekade det lämnade 28-åringen in ett nytt uppdaterat anställningsintyg med manipulerade i siffror. En fyra hade ändrats till en nia. Det misstänkte Boplats Syds bostadsförmedlare. En extra kontroll visade att mannen inte alls var anställd på företaget som han hävdade. Däremot hade han där tidigare haft en provanställning som avslutats.

– Vi har ett tjugotal anställda som arbetar med det här åtta timmar om dagen. De har fingertoppskänsla. Man ska aldrig känna sig trygg med att kunna fuska och komma undan med det. Därför är det bra att det nu bli en påföljd, säger Anders Sjögren.

Annons
Läs ocksåSå använde kvinnan sin brors kötid – tvåbarnsfamiljen vräks efter fusketMKB-flaggor och röd hållare med kölappar.

Erkände lägenhetsfusket

Boplats Syd polisanmälde mannen och under sommaren åtalades han. Hur 28-åringen först ställde sig till anklagelserna är oklart eftersom han valde att sitta tyst under polisförhöret. Väl i tingsrätten erkände mannen. Då sa att han ångrade att han alls hade fuskat. Nu döms han till dagsböter motsvarande 3 000 kronor för brukande av falsk urkund.

Att någon döms för den här typen av fusk i samband med lägenhetsförmedling är ovanligt. Det här är den tredje domen kopplad till Boplats Syd. Då har Boplats Syd ändå som rutin att polisanmäla allt misstänkt fusk. Ofta handlar det om falska intyg, antingen kopplat till inkomstnivån eller till anställningsbevis. I år har 15 personer polisanmälts misstänkta för fusk. Åren dessförinnan ett tjugotal.

– Våra rutiner utvecklas hela tiden och det finns väldigt mycket kunskap hos våra anställda om hur man upptäcker fusk, säger Anders Sjögren.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.
Boplats Syd och den dömde köfuskaren.
Den dömde bostadsförmedlaren jobbade på Boplats Syd när han manipulerade kön så 28 personer kunde skriva lägenhetskontrakt.

Boplats Syd har skärpt sina rutiner efterhand som allt fler fuskare har upptäckts. Men som förmedlare av eftertraktade hyreskontrakt är en Boplats Syd en måltavla för fusk, särskilt som många bostadssökande inte lever upp till hyresvärdarnas krav.

Annons

Hem & Hyra har tidigare skrivit om två skandaler kopplade till systematiskt fusk. Det gäller Boplats Syds egen bostadsförmedlare som gav 28 personer genväg till hyreskontrakt och som dömdes för grovt dataintrång. Och en större härva med falska handlingar som skulle ge ett 80-tal fuskare i Helsingborg kontrakt på felaktiga uppgifter. Då polisanmäldes 58 fuskare misstänkta för urkundsförfalskning.

– Det handlar om personer som inte kan acceptera de regler som finns och som inte lever upp till de krav som ställs när det gäller inkomst och anställning. I vissa fall är man desperat efter att kunna få ihop det, säger Anders Sjögren.

Fakta: Vad är Boplats Syd?

Boplats syd är ett bolag som ägs av Malmö stad. Bostadsförmedlingen förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av kommuner i Skåne samt en rad privata fastighetsägare. Det senare gör att även Blekinge omfattas idag. Omkring 139 000 personer står inskrivna i kön.

För 300 kronor per år kan vem som helst ställa sig i kö för en hyresrätt. Tanken är att den som står bäst placerad i kön, med längst kötid, ska hamna längst fram. Utöver detta kan fastighetsägarna ställa andra typer av krav på de sökande.

Läs också Dömde skattefuskarens förklaring - ville lura till sig ett lägenhetskontrakt De anklagas för fusk i bostadskön med hjälp av bulvaner – flera hyresgäster kan vräkas Vd:n för Boplats Syd går i pension - ny chef rekryteras från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.