Annons

Så använde kvinnan sin brors kötid – tvåbarnsfamiljen vräks efter fusket

Malmö Kvinnan hade för kort tid i bostadskön för att kunna få en lägenhet på egen hand. Först när hon använde sin brors uppgifter kunde hon skriva kontrakt. Men hyresvärden fattade misstankar.
MKB-flaggor och röd hållare med kölappar.
Foto: Anders Paulsson

Den 27-åriga kvinnan stod i bostadskön Boplats Syd i Malmö sedan år 2021 men hennes kötid räckte inte till för att få ett eget hyreskontrakt. Hon sökte ett tjugotal lägenheter utan framgång. Först när hon kopplade på sig som medsökande på sin brors konto, som hade kötid sedan 2013, löste det sig. Det var i alla fall vad hon trodde.

MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, skrev hyreskontrakt på en trerummare med kvinnan och hennes bror under förutsättning att de två syskonen skulle bo tillsammans. Eftersom kvinnan vid tillfället var gift fick hon lämna in bevis på att hon ansökt om skilsmässa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan, hennes två barn och hennes bror skrev sig på adressen. Men två månader senare flyttade brodern ut. Ett klassiskt bulvanupplägg och ett sätt att lura sig till ett hyreskontrakt. Det menar hyresvärden MKB som hade fattat misstankar. De sade upp hyreskontraktet i början av året och nu ger hyresnämnden MKB rätt. Tvåbarnsfamiljen tvingas flytta, trots att de nekar till fusket.

MKB, Malmös kommunala bostadsbolag

Annons

MKB fattade misstankar efter kort kötid

MKB tyckte det var märkligt att kvinnan, förgäves, hade sökt flera lägenheter tillsammans med sin man men sedan dök upp som sökande tillsammans med sin bror. Det var därför de krävde bevis på att hon verkligen skulle skilja sig. När hon väl hade flyttat in i lägenheten började MKB:s utredare hålla koll på familjen. Under ett spontant besök i lägenheten verkade den inredd för kvinnan, hennes man och barn. Inte för hennes bror. Brodern sågs heller aldrig till i huset. MKB beställde även besök i lägenhet av trygghetsjouren. Inte heller de såg till kvinnans bror.

Under förhandlingen i hyresnämnden försvarade kvinnan sig. Hon och hennes bror bodde visst tillsammans. Men i och med att brodern inte använde någon tagg för att ta sig in i huset, saknade en fast sovplats i lägenheten och att han så sällan sågs till anser hyresnämnden att det är fastställt att kvinnan fuskat sig till kontraktet. Därför ska hon också tvingas lämna lägenheten. Enligt hyresnämndens beslut ska syskonen ”genast flytta”.

Josephine Stensson, jurist på Hyregästföreningen.
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen i Malmö.

”Uppförsbacke för hyresvärden”

Att lämna vilseledande uppgifter när man söker lägenhet kan mycket riktigt vara grund för uppsägning. Det har Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen, tidigare förklarat i Hem & Hyra. Men bevisbördan ligger på hyresvärden.

Annons

– Hyreskontraktet kan upphöra men det är en uppförsbacke för hyresvärden att bevisa att det inte har handlat om ett samboförhållande. Det är inte lätt. Hyresvärden har ju ingen insyn i hyresgästens relation. Och hyresvärdar kan uppfatta det som fusk när det inte har handlat om det, säger hon.

Läs ocksåLjög om jobb – döms till böter för lägenhetsfuskBoplats Syds skylt och kölappar.

Hem & Hyra har inte kunnat nå familjen.

Fakta: Kan jag bli uppsagd?

Malmö tingsrätt lagbok

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad.
  • Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller normalt bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt.
  • Enligt lagen kan det också finnas andra skäl till att en hyresgäst förlorar sitt kontrakt. Men uppsägningen måste ändå ske på ”saklig” grund.
Läs också De anklagas för fusk i bostadskön med hjälp av bulvaner – flera hyresgäster kan vräkas Skapade falsk tid i bostadskön - dömde fuskaren slipper miljonkrav Dom i unikt rättsfall - manipulerade bostadskön över hundra gånger: "Äntligen får vi upprättelse" Den åtalade riskerar fängelse efter fusket i bostadskön: "Jag såg det inte som ett brott"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.