Annons

Åtta av tio tycker nya hyrorna i Skarpan blir för höga

Linköping Meningarna bland hyresgästerna är delade när det gäller ombyggnadsplanerna i området Skarpan i Linköping. Det visar en enkät som Hyresgästföreningen har gjort.

Hyresvärden Riksbyggen vill genomföra omfattande renoveringar på Konstruktörsgatan. Närmare 300 hyresgäster berörs. När Hyresgästföreningen i mitten av januari bjöd in till ett möte om planerna var oron stor och frågorna många, inte minst när det gäller hyreshöjningarna som kan bli upp till 55 procent när lägenheterna får högre standard.

För att få en samlad bild av hur de som bor i området ser på saken beslutade Hyresgästföreningen att göra en enkät. 157 hyresgäster valde att besvara den och svaren har nu sammanställts.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Resultatet understryker att meningarna om renoveringsplanerna går isär. Ungefär en tredjedel av de svarande säger sig vara helt för de planer som Riksbyggen har presenterat. Var fjärde är helt emot. Bland annat framgår det att hyresgästerna vill ha flera olika renoveringsnivåer, och därmed hyresnivåer, att välja bland. Medan många tycker att höjd elstandard bör prioriteras är det betydligt färre som tycker att det är viktigt med högre arbetsbänkar i köket.

Nästan 80 procent av de som svarat anser att hyresnivåerna som har presenterats är för höga och ungefär en tredjedel av dem säger till och med att de inte skulle klara av att betala de nya hyrorna. Många uppger att de vill flytta om planerna blir verklighet.

Annons

”Jag vill självklart inte flytta härifrån Skarpan, men har inte en chans att bo kvar”, skriver en hyresgäst i sitt svar.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Riksbyggen har valt att besvara Hem & Hyras frågor om renoveringarna i Skarpan via mejl.

Hyresvärden skriver bland annat att hyresgästerna i området har efterfrågat underhåll under lång tid och att det är hög tid att renovera eftersom husen är från 1960-talet. Riksbyggen betonar också att de nya hyrorna fasas in successivt.

”Vid ombyggnader av denna omfattning så är det tyvärr alltid några hyresgäster i ett så stort område som inte vill eller kan betala de nya hyrorna. Om det är någon hyresgäst som inte vill bo kvar så försöker vi hjälpa dem till att hitta annat boende bland våra fastigheter”, skriver man i mejlet.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Hyresgäster som måste flytta erbjuds förtur till Riksbyggens lägenheter i andra delar av Linköping.

På måndag håller Hyresgästföreningen ett nytt informationsmöte för de boende.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.