Annons

Balkonger kan slippa krav på bygglov

Nyheter Boverket vill att bygglovet för balkonger ska slopas. Fastighetsägare och privatpersoner ska få lättare att göra mindre byggnationer – men friheten kommer med ansvar.

Att montera balkonger har blivit ett mycket populärt tilltag i storstäderna, som ett sätt att öka trivseln och värdet av ett flerbostadshus.

Ofta innebär dock projektet en lång väntan. Att få bygglov och därmed grönt ljus att sätta igång kan i dagsläget dröja flera månader.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att minska onödigt dröjsmål gav regeringen i fjol Boverket uppdraget att utreda om bland annat balkonger skulle kunna undantas från krav på bygglov. Nu är utredningen klar.

I sin rapport föreslår Boverket att kravet på bygglov ska slopas för balkonger, om ändringen utförs på fasad eller tak som inte har en stor allmän påverkan. 

På ren svenska betyder det att en balkong som vetter mot en gård får tummen upp, medan balkonger som vetter mot huvudingången blir föremål för ytterligare bedömning.

Annons
Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Lagändringen skulle innebära en större rörelsefrihet – men också ett större ansvar – för fastighetsägaren som utför förändringarna. Den som inte är påläst riskerar nämligen bakslag om kommunen anser att bygget strider mot gällande bestämmelser.

– Man kan göra förändringen självmant, men då finns också risken att du gör en felaktig bedömning och måste ändra i efterhand. Fastighetsägaren måste såklart även informera de boende, säger Fredrik Ingmarson, utredare på Boverket.

Kommunen har dessutom vid behov möjlighet att återinföra lovplikten i detaljplanen, vilket innebär att bygglov kan krävas ändå. Rekommendationen är därför att man hör av sig till kommunen innan balkongen uppförs.

Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

– I de flesta fall kommer man att behöva skicka en anmälan. Annars kan man ringa kommunen eller ta med ritningarna in och prata.

Annons

Förutom balkonger föreslår utredningen att bland annat ny färg eller fasadbeklädnad, mindre tillbyggnader som burspråk och busskurer ska slippa krav på bygglov.

Stockholms skönhetsråd har tidigare kallat förslaget ”förödande”, då det riskerar att förstöra den goda arkitekturmiljön för alla medborgare.

Förslagen ska hanteras av regering och riksdag före eventuellt beslut.

Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.