Annons

Balkonger kan slippa krav på bygglov

Nyheter Boverket vill att bygglovet för balkonger ska slopas. Fastighetsägare och privatpersoner ska få lättare att göra mindre byggnationer – men friheten kommer med ansvar.

Att montera balkonger har blivit ett mycket populärt tilltag i storstäderna, som ett sätt att öka trivseln och värdet av ett flerbostadshus.

Ofta innebär dock projektet en lång väntan. Att få bygglov och därmed grönt ljus att sätta igång kan i dagsläget dröja flera månader.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

För att minska onödigt dröjsmål gav regeringen i fjol Boverket uppdraget att utreda om bland annat balkonger skulle kunna undantas från krav på bygglov. Nu är utredningen klar.

I sin rapport föreslår Boverket att kravet på bygglov ska slopas för balkonger, om ändringen utförs på fasad eller tak som inte har en stor allmän påverkan. 

På ren svenska betyder det att en balkong som vetter mot en gård får tummen upp, medan balkonger som vetter mot huvudingången blir föremål för ytterligare bedömning.

Annons
Läs ocksåStank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästernaEn kvinna utanför ett flerfamiljshus.

Lagändringen skulle innebära en större rörelsefrihet – men också ett större ansvar – för fastighetsägaren som utför förändringarna. Den som inte är påläst riskerar nämligen bakslag om kommunen anser att bygget strider mot gällande bestämmelser.

– Man kan göra förändringen självmant, men då finns också risken att du gör en felaktig bedömning och måste ändra i efterhand. Fastighetsägaren måste såklart även informera de boende, säger Fredrik Ingmarson, utredare på Boverket.

Kommunen har dessutom vid behov möjlighet att återinföra lovplikten i detaljplanen, vilket innebär att bygglov kan krävas ändå. Rekommendationen är därför att man hör av sig till kommunen innan balkongen uppförs.

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

– I de flesta fall kommer man att behöva skicka en anmälan. Annars kan man ringa kommunen eller ta med ritningarna in och prata.

Annons

Förutom balkonger föreslår utredningen att bland annat ny färg eller fasadbeklädnad, mindre tillbyggnader som burspråk och busskurer ska slippa krav på bygglov.

Stockholms skönhetsråd har tidigare kallat förslaget ”förödande”, då det riskerar att förstöra den goda arkitekturmiljön för alla medborgare.

Förslagen ska hanteras av regering och riksdag före eventuellt beslut.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.