HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Balkonger kan slippa krav på bygglov

Nyheter Boverket vill att bygglovet för balkonger ska slopas. Fastighetsägare och privatpersoner ska få lättare att göra mindre byggnationer – men friheten kommer med ansvar.

Att montera balkonger har blivit ett mycket populärt tilltag i storstäderna, som ett sätt att öka trivseln och värdet av ett flerbostadshus.

Ofta innebär dock projektet en lång väntan. Att få bygglov och därmed grönt ljus att sätta igång kan i dagsläget dröja flera månader.

Läs ocksåPojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

För att minska onödigt dröjsmål gav regeringen i fjol Boverket uppdraget att utreda om bland annat balkonger skulle kunna undantas från krav på bygglov. Nu är utredningen klar.

I sin rapport föreslår Boverket att kravet på bygglov ska slopas för balkonger, om ändringen utförs på fasad eller tak som inte har en stor allmän påverkan. 

På ren svenska betyder det att en balkong som vetter mot en gård får tummen upp, medan balkonger som vetter mot huvudingången blir föremål för ytterligare bedömning.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

Lagändringen skulle innebära en större rörelsefrihet – men också ett större ansvar – för fastighetsägaren som utför förändringarna. Den som inte är påläst riskerar nämligen bakslag om kommunen anser att bygget strider mot gällande bestämmelser.

– Man kan göra förändringen självmant, men då finns också risken att du gör en felaktig bedömning och måste ändra i efterhand. Fastighetsägaren måste såklart även informera de boende, säger Fredrik Ingmarson, utredare på Boverket.

Kommunen har dessutom vid behov möjlighet att återinföra lovplikten i detaljplanen, vilket innebär att bygglov kan krävas ändå. Rekommendationen är därför att man hör av sig till kommunen innan balkongen uppförs.

Läs ocksåBarnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss"Göran tittar leende in i kameran. I handen håller han gamla foton. Infälld i bilden är ett kort på huset han växte upp i

– I de flesta fall kommer man att behöva skicka en anmälan. Annars kan man ringa kommunen eller ta med ritningarna in och prata.

Förutom balkonger föreslår utredningen att bland annat ny färg eller fasadbeklädnad, mindre tillbyggnader som burspråk och busskurer ska slippa krav på bygglov.

Stockholms skönhetsråd har tidigare kallat förslaget ”förödande”, då det riskerar att förstöra den goda arkitekturmiljön för alla medborgare.

Förslagen ska hanteras av regering och riksdag före eventuellt beslut.

Läs också Regeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg” Lagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.