Annons

Barn i hyresrätt har mindre yta att bo på

Nyheter Barn i hyresrätt bor oftare tillsammans med en ensamstående förälder. Och på mindre yta. Minst yta har barn i Alvesta, Hällefors och Sorsele.
Foto: Gry Ellebjerg

Enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån är det vanligare att barn i hyresrätt bor med en ensamstående förälder. För alla typer av boende rör det sig om ungefär var femte barn, men för hyresrätter är det hela var tredje barn.

– Det finns ingenting i SCB:s tabeller som förklarar varför det ser ut såhär, men en möjlig orsak är olika ekonomiska förutsättningar. Vi vet sedan tidigare att hyresgäster generellt har lägre disponibel inkomst jämfört med personer som bor i bostadsrätt eller äger sitt hem, säger Anna Nyman på SCB:s prognosinstitut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessa barn har dessutom mindre yta att röra sig på. Den genomsnittliga bostadsarean för barn under 18 år är 28 kvadratmeter. De som bor i hyresrätt har dock bara 21 kvadratmeter i snitt att röra sig på. I vissa kommuner, som Alvesta, Hällefors och Sorsele, är det bara 17 kvadratmeter (se tabell längst ner).

Genomsnittlig boendearea för barn efter boendeform

Källa: SCB. Grafik: Aron Andersson.

Annons

Att bo med en ensamstående förälder kan ha många anledningar, det handlar inte bara om separerade föräldrar. I vissa fall kan en förälder ha dött, i andra kanske föräldrarna aldrig bott tillsammans.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Ändå är det vanligare att mindre barn bor tillsammans med båda sina föräldrar. Det visar den senaste barn- och familjestatistiken som gäller för 2017. Siffrorna visar också att andelen barn som bor med båda sina föräldrar, alltså tre av fyra barn, har varit relativt konstant sedan 2010. Enligt Anna Nyman beror det på att de faktorer som påverkar detta inte har förändrats under de senaste åren.

– Andelen barn som bor med båda föräldrarna hänger samman med hur många barn som i början av livet bor med båda föräldrarna samt hur utvecklingen av separationer mellan föräldrar ser ut. Under de senaste åren har vi alltså inte sett några större förändringar inom dessa områden, säger hon.

Annons

Tabell. Så många barn bor i hyresrätt – så liten yta bor de på

I tabellen kan du välja län för att se siffror för din kommun.

Källa: SCB. Bearbetning: Hem & Hyra.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.