HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Barnens bana ska ge Ryd ett lyft

Linköping Hur vill ni att den nya motorikbanan ska se ut? Frågan ställdes till barnen på förskolan Kakburken i Ryd. Nu har de invigt bygget och redan om en vecka ska banan vara färdig.
Foto: Jenny Knutsson
, ,

Idén om en motorikbana kom från barn och personal på Kakburken, som ligger mitt i stadsdelen Ryd i Linköping. Fastighetsägaren Stångåstaden, som äger en stor del av lägenheterna i området, nappade. Men i stället för att personalen skulle sitta på kontoret och bestämma hur banan skulle se ut, fick barnen rita och förklara hur de ville ha det.

– Vi träffade barnen och pratade med dem ett par gånger utan att personalen var med, säger Anando Mesic, projektledare för stadsdelsutveckling hos Stångåstaden.

Läs ocksåHyresgäst i Linköping saknar grovtvättstugan

Det var i september och oktober, så det har gått undan. För på tisdagen tog 80 barn från Kakburken tillsammans de första spadtagen för motorikbanan. Alla fick gräva hur mycket de ville. Men först delades hjälmar som passar små huvuden ut, för hjälm måste man ju ha på en byggarbetsplats.

Maya, ett av barnen från Kakburken, berättar att hon har tränat mycket på att gräva. I sandlådan på förskolan.

Vad ska du göra när banan är klar?

Läs ocksåHälften vill inte flytta tillbaka efter explosionen

– Leka, förklarar Maya.

Hon behöver inte vänta så länge. Nästa vecka ska banan, av stockar och stenar, vara färdig att tas i bruk. Stångåstaden står för investeringen på 50 000 kronor.

– Det är inte mycket pengar i sammanhanget, säger Anando Mesic.

Läs ocksåBomben förstörde deras hem - "Det har varit traumatiskt"

Han betonar att banan, som är till för att träna motorik och balanssinne, är för alla barn och vuxna i Linköping. Men det finns en tanke med att den byggs just i Ryd.

– Det är ett område med stort utvecklingsbehov. Det är ett miljonprogramsområde som sjuder av liv men där vi behöver jobba mer med social hållbarhet, säger Anando Mesic.

Vad har motorikbanan med social hållbarhet att göra?

– De här barnen är fem, sex år nu. Vi vill att de som 15-16-åringar ska gå förbi här och tänka på att de var med och byggde banan. Vi tror att sådana saker kan leda till förändring, att de som bor här är med och utvecklar området.

När alla tröttnat på att gräva serverades varm choklad och pepparkakor.

– Det är så roligt att vi får vara med på det här. Förut visste nog inte barnen vad en motorikbana är. Nu är de experter på det, säger Nadia Hoummada, förskollärare på Kakburken.

Läs också Föräldrarna skapar trygghet i Ryd Slarvade med hyran i åtta år - nu tvingas familjen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.