Annons

Bastu i sovrummet hos par i Härnösand

Härnösand Tänk er att vakna i ett sovrum där termometern visar plus 28 grader. Lägg där till att luften står helt stilla med bristfällig ventilation. Detta är vardag för Ann-Sofi Svedin och Håkan Söderström i Härnösand.​
Det är vackert väder och solen lyser. Värmen utifrån går dock inte att mätas med den vi möter när vi kliver in hos paret Svedin och Söderström.
– Välkommen in i vår vardag, säger Håkan Söderström och visar vägen in i köket.
Det är en smått irriterad herre som sätter sig vid köksbordet. Han har snart i ett års tid stridit med sin hyresvärd för att få bättre luft i sin lägenhet, men det går långsamt.
– Förra sommaren uppmätte vi över 31 grader i sovrummet när vi vaknade en morgon, säger Söderström.
 
De dagar det var som varmast i lägenheten tvingades paret helt enkelt att åka hemifrån.
– Det är så dålig luft här hemma att det knappt går att andas. Det händer att jag får ångest av att gå hem, säger Ann-Sofi Svedin.
– Ja, och inte gör det saken bättre av att vi har pannrummet bakom väggen på hela långsidan och våra fönster ligger i markplan ut mot parkeringen. Det innebär att alla bilar som kommer och parkerar intill affären här bredvid spyr ut sina avgaser rätt in till oss, säger Söderström.
Ventilation har enligt Söderström installerats, men den fungerar inte som den ska.
– Fläkten måste justeras. Den orkar inte rotera luften i lägenheten, utbrister han uppgivet.
 
På frågan vad lösningen kan vara svarar de unisont:
– Vi vill ha en klimatanläggning som vi kan styra själva. Vi kan tänka oss att dela driftkostnaden med fastighetsägaren bara vi får luft.
Fredrik Thorgren, förvaltare för Kungsledens fastighetsbolag, säger sig inte vetat om problemet i början.
– När vi tog över fastigheten i september förra året, fick vi inget besked om att det skulle vara några problem i fastigheten. Det var när den obligatoriska ventilationskontrollen skulle göras som problemet uppdagades och då drog vi in ny ventilation i lägenheten.
 
Om det fortfarande är problem ska vi försöka hjälpa till. Vi har förstått att Hyresgästföreningen gör mätningar på temperaturen i lägenheten så vi får avvakta och se vad de säger.
 
 

Annons
Annons
Fakta: Inomhustemperatur


Operativ temperatur varaktig: Över 24 grader under vintern och högst 26 grader under sommaren.
Operativ temperatur kortvarigt: Över 26 grader under vintern och högst 28 grader under sommaren.

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Persienner bästa botemedlet mot värmebölja – men ingen självklarhet i din lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.