Annons

Betalningsanmärkning stoppar familjelivet

Nyheter Han har en etta i Tyringe. Hon en etta i Bjärnum, ett par mil bort. De vill flytta ihop, men stoppas av gamla synder. – Jag var ung och dum, säger Martin Hansson.
Martin Hansson, 33, och Tina Persson, 28, vill flytta ihop. Men Tina är timvikarie med osäker inkomst och Martin har betalningsanmärkningar. De får nobben både hos privata värdar och den kommunala.

Han minns stunden i telefonbutiken i Malmö. Kompisarna hade skrutit med sina fräcka mobiler och där fanns ett lockande erbjudande.

– Jag kommer ihåg känslan när jag hämtade ut den supermoderna telefonen. Man ville ju ha det senaste, som alla kompisar hade, säger Martin.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han tog mobilen på abonnemang. Och senare studielån för att han inte fick jobb. Han tappade kontrollen över sin ekonomi och det slutade hos Kronofogden.

15 år senare sitter Martin fast i en liten etta i Tyringe i nordöstra Skåne.

Väggarna är täckta av stora fotografier. Han ger sig gärna ut i solnedgången för att fånga det där speciella ljuset. Eller när det är blåljusutryckning på gång i trakten. Då brukar han plåta och sälja till tidningar.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Nu har Martin fast jobb och skulderna hos Kronofogden är borta. Men betalningsanmärkningarna sitter kvar.

– Det var så himla lätt att hamna där och så svårt att ta sig ur. Jag förstod inte vad det skulle kosta i längden.

Annons

Priset är ett uppskjutet familjeliv.

Läs ocksåDiakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning”Halvkroppsporträtt på Giselle Hedman som har axellångt rödbrunt hår, glasögon, grön skjorta med vit "prästkrage" under en stickad poncho/sjal i gröna toner. I bakgrunden, suddigt, en gata med parkerade bilar, en ljus husfasad som ser ut att vara mer än hundra år gammal och grönska till höger bortom huset. Giselle Hedman arbetar vräkningsförebyggande som diakon och har hjälpt åtskilliga hyresgäster som riskerat vräkning.

Martin och Tina blev ihop för tre år sedan. De känner varandra väl, slänger käft och skrattar mycket. De är sedan länge redo att flytta ihop. Vid köksbordet går de ofta in på datorn och söker lediga lägenheter.

Hässleholms kommun har till nyligen haft överskott på bostäder och kommunala bolaget Hässlehem har inte lika strikta inkomstkrav som många andra. Ändå får de inte napp.

– Det kommer ut nya lägenheter hela tiden och vi söker, men får aldrig svar. Ringer man får man inte reda på någonting. Men de vet ju att jag har en prick och den sitter i tre år.

Tre år är mycket i ett ungt pars liv. Åtminstone Martin skulle vilja ha barn så snart som möjligt. Tina är lite mer avvaktande. Hon har bara timanställning och skulle nog vilja utbilda sig och ha ett tryggare jobb innan hon blir mamma.

I vilket fall som helst kommer det inte att bli några barn så länge de bor så trångt, på var sitt håll.

Annons

Fast vad kan man begära när det faktiskt finns svart på vitt att man har varit dålig på att betala sina räkningar?

Martin är medveten om sina tidigare misstag men tycker inte att det automatiskt gör honom riskabel som hyresgäst.

– Jag har bott här i elva år och har alltid betalat hyran i tid.

Likadant är det med Tina. Även hon har levt på försörjningsstöd i perioder och är van vid att prioritera hårt.

– Har man levt på soc håller man hårt i sin bostad. Det är den trygghet man har. Betala hyran och elen först! Sedan får man leva efter plånboken. Då har man i alla fall bostaden kvar.

Fakta: Betalningsanmärkning och skuld

I mars 2016 frågade Hem & Hyra alla 299 kommunala bostadsbolag om deras uthyrningsregler. 97 procent svarade.

Resultaten visar hur de bedömer personers betalningshistoria innan de tecknar nya hyresavtal:

23 procent säger nej till personer med betalningsanmärkningar.
66 procent kan godkänna betalningsanmärkningar på vissa villkor.
45 procent säger nej till personer som har skulder hos Kronofogden.
97 procent säger nej till personer som har hyresskulder.

Läs mer om undersökningen här.

Kartan visar hur de kommunala värdarna svarade på frågorna om betalningshistorik.  

Klicka här för att öppna hela kartan i ett eget fönster.

Godkänner ni sökande med betalningsanmärkningar?

Rött = Nej. Gult = Ibland. Grönt = Ja.

Även 50 privata fastighetsägare tillfrågades – dels de 25 största i landet, dels 25 som är stora på sina orter.  64 procent svarade. Urvalet och svarsfrekvensen gör att de svaren inte är statistiskt säkra och redovisas därför bara var för sig.

Se tabeller med alla svar, län för län, här.

Tidigare har vi även redovisat värdarnas inkomstkrav. Läs mer om det här.

Läs också "Smutstvätt är skräp" – det här händer med dina prylar Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.