Annons

Billigt blev dyrt för hyresgäster som har kallhyra

Tomelilla ​Trots att Österlenhem i Tomelilla har en låg snitthyra betalar många av deras hyresgäster dyrt för sitt boende. För dem med kallhyra har den kalla och långvariga vintern grävt ett stort hål i plånboken. Över två tusen kronor extra varje månad får flera av hyresgästerna betala.

​Det är inte bara förbrukningen som kostar. Hyresgäster som betalar kallhyra drabbas i flera fall dessutom av dyr nätavgift för sin el.

Annons
 
I Brösarp får hyresgästerna som bor i marklägenhet betala 350 kronor i månaden enbart för distributionen av el.
Nätansvariga, Österlens Kraft, klassar deras marklägenheter som villaboende vilket ger flera gånger dyrare nätavgift. För lägenheter i flerfamiljshus är kostnaden 755 kronor om året.
 
– Det är inte rimligt att vi som bor i marklägenhet ska betala nätavgifter för villa, säger Leif Asp, som bor på Körsbärsvägen.
 
Han betalar 4 900 kronor i kallhyra för en lägenhet på 72 kvadrat. Dessutom har han i vinter betalat mellan 2 000 och 2 500 kronor i månaden för uppvärmning, varmvatten och hushållsel.
 
Liksom sin granne Ingegerd Lindblad är han kritisk till att deras värd aldrig informerat om den dyra nätavgiften på 4 281 kronor om året som alla hyresgäster i området tvingas betala.
– Det sades inget om detta när jag fick min lägenhet och det är väl det minsta man kan begära eftersom det är en fast kostnad som inte går att komma undan, berättar Ingegerd Lindblad som för drygt ett år sedan flyttade till Brösarp. 
– Vi informerar alltid om att elen och uppvärmningen tillkommer men förutsätter nog tyvärr att hyresgästen vet vad det innebär. Vi brukar understryka att det är viktigt att man räknar med betydligt högre boendekostnad på vintern än på sommaren, säger Österlenhems vd Peter Turell.
 
Bostadsbolaget har i samråd med Hyresgästföreningen bestämt sig för se över möjligheten att minska hyresgästernas kostnader för energi.
 
Att övergå till varmhyror är en tänkbar möjlighet men Österlenhem vill samtidigt hitta lösningar som skapar incitament för att spara energi, även om det ingår i hyran.
Idag har de flesta med kallhyra uppvärmning med vattenburen eller direktverkande el.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Se upp för kallhyrehotet i vinter – så slapp hyresgästen betala extra: ”Slagit hårt” Dragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar” Låginkomsttagare bor med äldst värmesystem – därför slår energikrisen hårdast mot dem Direktverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningen Fler lever i energifattigdom - Caroline, 77: Det är verkligen kris

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.