HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Dragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar”

Varberg Monicka Segersten har hängt mörkläggningsgardiner framför ytterdörren och mellan köket och hallen i sin trea. Syftet är att minska draget. Hon är en av tusentals västsvenska hyresgäster som sitter fast med nitlotten kallhyra och elvärme.
Foto: Privat
”Det har alltid varit kallt och rått här, och det har alltid varit diskussion om det”, säger Monicka Segersten. I år har hon helt kopplat ur Varbergs Bostads direktverkande elelement och använder i stället eldrivna oljeeleement hon köpt själv.

– Det är så dåligt isolerat här att om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar, säger Monicka Segersten.

Hon bor på Gamla Håsten i Varberg. Här har Varbergs Bostads 600 hyresrätter med kallhyra och uppvärmning med direktverkande el.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Den här vintern har Monicka Segersten helt kopplat ur Varbergs Bostads gamla elelement, ”de bränner ändå bara krukväxter”. I stället använder hon tre eldrivna oljeelement som hon köpt, ett i köket och två i vardagsrummet.

”Resepengarna går åt”

– Vi har minskat elförbrukningen med 33 procent jämfört med samma period förra året. Ändå fick vi en elräkning på 4 400 kronor för december. Vi är ju två, så vi klarar oss. Det är resepengarna för i sommar som går åt, säger Monicka Segersten.

Annons

Den här dagen är det relativt milt ute och hon har 17 grader i köket. Hon säger att det märks direkt när temperaturen går ner utomhus.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Elstöd till hyresgäster blir fråga i riksdagen

– Är det nollgradigt ute så åker det ner till 15 grader. Men jag kan klä på mig. Jag är bara glad att jag inte har några småbarn.

Överväger att flytta

Monicka Segersten trivs på Håsten och har bott där sedan början av 2000-talet. Men nu överväger hon att flytta någon annanstans, till en bostad med varmhyra.

Annons

Ska hon bo kvar skulle hon vilja sätta in en luftvärmepump i lägenheten.

Läs ocksåLåginkomsttagare bor med äldst värmesystem – därför slår energikrisen hårdast mot dem

– Men Varbergs Bostad verkar inte vara så glada i att man gör det själv. Då borde de handla upp det. Nånting måste de göra, annars kommer folk att fly härifrån, säger Monicka Segersten.

Läs också Direktverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningen Fler lever i energifattigdom - Caroline, 77: Det är verkligen kris

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.