Annons

Bin & honung ger oväntad vänskap mellan grannar

Kristianstad 15 hyresgäster och en bikupa. Det ska leda till en bättre miljö och en bättre integration i bostadsområdet Gamlegården i Kristianstad. Fast enkelt är det inte. Kurslitteraturen fick skrotas direkt.
Foto: Gry Ellebjerg
Kahn Muhammad Musleh bär alltid skydd när han arbetar med bin.

Om det inte vore för Kerstin ”Sassa” Jönsson skulle inget av det som följer ha hänt. När hon blev pensionär ville hon göra skillnad och frågade sig vad hon kunde bidra med. Hon var en passionerad biodlare och aktiv inom Kristianstads biodlarförening. Där fick hon tips om att kontakta det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad. De var nämligen intresserade av att starta biodling i bostadsområdet Gamlegården, som ett integrationsprojekt.
Vägen till en egen bigård är inte helt enkel, men med hjälp av gemensamma krafter är det heller inte så svårt, menar Kerstin ”Sassa” Jönsson.

Du måste:
•ha tillstånd från din hyresvärd.
•fråga markägaren om lov att ställa dina bikupor på hens mark.
•fixa studiematerial och en möteslokal där du kan bedriva studiecirkel.
•skriva ansökningar för finansiering till att köpa en bigård (alternativt samarbeta med någon som kan göra det åt dig).
•ha en kursledare som kan biodling.

När Kerstin ”Sassa” Jönsson drog igång kursen kom 15 hyresgäster. Många länder finns ­representerade runt ­bordet i Hyresgästföreningens ­källarlokal: ­Afghanistan, Somalia, ­Syrien, ­Eritrea, Sverige, Irak och ­Makedonien för att ­nämna några. ­Vissa av deltagarna är ­universitetsutbildade och talar flera språk, medan andra är analfabeter som endast talar ett. Kerstin ”Sassa” Jönsson insåg snabbt att kurslitteraturen inte skulle fungera. Här behövdes andra metoder som korta filmklipp på YouTube och att hyresgästerna översatte åt varandra.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Resaldar Resaldar och Kerstin ”Sassa” Jönsson står ute vid bikupan och njuter av kvällssolen.

Michael Kifle är ­boende i området och har varit med från start. Det var genom en kompis som han fick höra talas om biodlargruppen.
– Jag har fått en ny hobby ute i ­friska luften och en bonus är alla nya människor jag möter. Det är dessutom otroligt intressant att lära sig om hur bina ordnar sitt arbete. Tänk vilken ­nytta de gör för ekosystemet!
Trots att Kerstin ”Sassa” Jönsson ­bedriver undervisningen på svenska ­håller hon med Michael Kifle om att det är en stor behållning att få vara en del av en mångkulturell grupp.
– Allting som vi gör tillsammans ­gynnar gemenskapen i ett område. Det är inte bara trevligt att resa utomlands. Det är trevligt att lära känna människor från andra länder i Sverige.

Annons
Vill du hjälpa bina? Köp ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel. Odla blommor på din balkong eller i din trädgård. Spara vilda blommor och blommande träd och buskar, till exempel maskrosor, hallon, gullris och sälg. Gör en bivattnare så att bina kan släcka törsten. Gå in på Naturskyddsföreningens hemsida och lär dig mer.

Förhoppningen är att hyresgästerna ska få slunga honung redan i sommar. Planen är att gruppen ska ha en lokal försäljning av honungen. Men Kerstin ”Sassa” Jönsson gör en försiktig prognos eftersom vädret alltid har sista ordet.
Varför fastnade du för bin?
– Bin är en superorganism. Det ­måste finnas en äggläggande drottning, drönare­-hanar och arbetsbin-sterila ­honor. Alla måste finnas för att de ­andra ska klara sig och alla har en uppgift. De lever intensivt.
– De som föds i sommar blir inte mer än 45 dagar gamla och de lever halva ­livet inne i kupan och halva som flygbin. Det är endast de sista dagarna de flyger ut för att hämta mat. Ser du ett tambi ute har det inte långt kvar att leva.

 

Annons
Läs ocksåAnna surrar med grannarna
Fakta: Bakgrund

Projektet med biodlingen i bostadsområdet i Gamlegården i Kristianstad är ett samarbete mellan: Hyresgästföreningen (HGF), Arbetarnas bildningsförbund (ABF), det kommunala bostadsbolaget i Kristinstad (ABK), Kristianstad kommun och Somaliska kultur- och fritidsföreningen.

Fakta: Därför är bina viktiga
  • Ungefär en tredjedel av den mat vi och andra djur äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar.
  • Utan bin skulle det bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken där vi handlar resultatet av binas gratistjänster åt oss.
  • För att bevara kulturlandskapet är biodlingen av central betydelse. Källa: Naturskyddsföreningen
Läs också Våldets pris: Efter dödsskjutning vågar Sara inte gå ut Surrande grannar förser hyresgäster med honung Kvinnorna som vandrar om natten Valdeltagandet ökar på Gamlegården i Kristianstad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.