Annons

Surrande grannar förser hyresgäster med honung

Bålsta Hyresgästerna i vissa bostadsområden i Bålsta är extra surriga. Håbohus har placerat ut två bikupor som förser grannarna med honung. I kväll kan hyresgästerna lära sig mer om konsten att odla bin på en temakväll i hyresgästernas lokal på Mansängstorg.
Foto: Cecilia Landmark/Håbohus
I kväll har Håbohus temakväll om biodling för intresserade hyresgäster. Anneli Algeson Rask är miljöansvarig på Håbohus.

Hallå där Anneli Algeson Rask, miljöansvarig på Håbohus, hur kommer det sig att ni har bikupor ute i bostadsområdena?
– Vi tyckte det var en rolig grej i vårt miljöarbete och hyrde in två bikupor förra sommaren. Pollinerande insekter har ju svårt att klara sig nuförtiden. Vi uppmanar hyresgästerna att plantera blommor på sina balkonger som bin tycker om. En kupa står i Kalmarsand och den andra på Vänersborgsvägen, i varsin ände av Bålsta.

Honungen som blir över säljs i Håbohus reception.

Vad säger hyresgästerna om de nya grannarna?

– Vi brukar ju ha gårdsvandringar och i samband med dem passade vi på att informera om att vi skulle göra det här. En del är ju rädda och tror att bin är aggressiva. Men de som är utvalda för att vara i bostadsområden är ju snälla bin, som är mest intresserade av att hitta nektar. De är inte farliga om man inte ställer sig i inflygningsläget eller ruskar om bikupan. Vi har faktiskt inte hört något negativt från hyresgästerna sedan vi började med detta.

Vad gör ni med honungen?

– Vi fick ganska mycket honung som vi delade ut som present till dem som vågat sig på det här, burkar på 250 gram. Resten säljer vi i vår reception.

Annons

Vad handlar temakvällen om?

– Anna och Thomas Blomlöf från Blomlöfs bin som sköter våra bikupor berättar mer om vad man kan göra för att underlätta för bin och andra pollinerande insekter, och man får möjlighet att provsmaka olika sorters närproducerad honung.

 

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Läs också Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.