Annons

Valdeltagandet ökar på Gamlegården i Kristianstad

Skåne I förra valet var röstdeltagandet på Gamlegården det lägsta i nordöstra Skåne. I detta val till kommunfullmäktige ökar deltagandet stort från 59,1 till 64,9 procent.

Gamlegården i Kristianstad, som domineras av hyresrätter, är uppdelat på två distrikt. I det ena ökar valdeltagandet till kommunfullmäktige med 3,3 procentenheter och i det andra med 5,8 procentenheter. Det visar den preliminära statistiken. (Valdeltagande är något högre i riksdagsvalet). Det kan jämföras med att valdeltagandet till riksdagen ökar med 1,1 procentenhet).

Gamlegården var det område som 2014 hade lägst valdeltagande till kommunfullmäktige i nordöstra Skåne. I nordvästra Skåne var det ett område i Åstorp, distrikt Bjärshög som hade lägst. Där röstade enbart 51,2 procent av invånarna. Också här ökar nu valdeltagande till 56,2 procent.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det är alltid bra att valdeltagande ökar och mycket bra att det går upp i områden som ligger lågt. Det betyder att fler känner att det är värt att uttrycka sina åsikt och att de är en del av samhället, säger Petra Lundh, enhetschef, bostadspolitik och kommunikation vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Hur har då invånarna i dessa områden röstat? Klart störst är Socialdemokraterna. I valdistrikt Gamlegården 1 fick de 57,4 procent av rösterna, följt av V som fick 8,5 procent och SD med 7,9 procent. I valdistrikt Gamlegården 2 fick S 56,8 procent, SD 10,9 och V 10,2 procent.

Annons

I valdistrikt Bjärshög, Åstorp, dominerar också Socialdemokraterna med 50,5 procent följt av SD 27,9 och M 9,8 procent.

Läs ocksåFå i hyresrätt och ingen på Gamlegården - så bor Kristianstads toppolitiker

Innan valet pratade Hem&Hyra med bland annat Bamse Persson som bor i valdistriktet Bjärshög. Läs här vad har säger om sitt område.

Annons

 

Läs ocksåHyresrätter vanligast i Helsingborg - men toppolitikerna bor i villa
Läs också Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Adam hade betalat för mycket i hyra - fick tillbaka 166 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.